17. izdanje

Festival Pučkog teatra: Grobnik i Omišalj slave pučki dramski izričaj

Sanja Gašpert

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Festival je otvoren u Kaštelu u Gradu Grobniku, predstavom »Postdiplomsko obrazovanje« Teatra Binokular, a do 23. lipnja u Gradu Grobniku i Omišlju odigrat će se još pet predstava



GRAD GROBNIK Predstavom Teatra Binokular, »Postdiplomsko obrazovanje«, koju izvodi Vilim Matula, uz pratnju klavijature i trube Igora Pavlice te u režiji Borne Armaninija, u Kaštelu u Gradu Grobniku je započelo 17. izdanje Festivala pučkog teatra, kojega organiziraju općine Čavle i Omišalj u suradnji s turističkim zajednicama Čavala i Omišlja, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, dok je programski voditelj Denis Redić iz Udruge Livingstone.


Kulturna suradnja


– Omišalj i Grad. Festivala pučkog teatra u vremenu od 17. do 23. lipnja slavit će pučki dramski izričaj. Naizmjence će se redati predstave na trgu Prikešte i drevnom kaštelu u Gradu Grobniku. Posebnost ovog Festivala je da predstavlja plod kulturne suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, općina Omišalj i Čavle, nekadašnjih frankopanskih kaštela, sredina bogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom. Sve navedene predstave su hit predstave koje su koncepcijski postavljene tako da ih publika vrlo rado prihvaća.


Poneke su izvedene više od stotinu puta, dok će neke biti premijere u gostima, poput »Postdiplomskog obrazovanja« ili »Oleanne«. Predstave su birane po afinitetu kroz Večeri smijeha i zabave, što su održane tijekom protekle dvije jeseni u čavjanskom Domu kulture. Program nudi cjeloviti uvid u glumačku izvrsnost po formi i sadržaju, od monodrama do složenijih izvedbi, kazao je Redić.





Glumac Vilim Matula prvi je put posjetio drevni frankopanski Kaštel u Gradu Grobniku i, kako je kazao, »zaljubio se na prvu«.


– Bio sam u Čavlima, ali sam prvi put u Gradu Grobniku i oduševljen sam. Publika je sjajna, atmosfera odlična i veliko mi je zadovoljstvo predstaviti ovu predstavu koju igram već pet godina, a koja govori o tome, na ironičan način, kako postati i ostati kriminalac u Hrvatskoj, kazao je Matula.


Bračni par Uzelac iz Viškova, Sabina i Slavenko, također je prvi put bio u grobničkom Kaštelu.


– Sviđa nam se prostor, Kaštel je prelijep i očekujemo dobru zabavu. Čuli smo sve najbolje o samom festivalu, kao i o ovogodišnjem repertoaru i vjerujem da ćemo zadovoljni biti i na kraju večeri.


Glumac VilimMatula u jedinstvenom ambijentu grobničkog kaštela koji je i njega dodatno nadahnuo


Festivalsku zastavu podigle su Andrea Orlić-Čutul i Ivana Cvitan PolićSlavenko i Sabina Uzelac na predstavu su došli iz Viškova



Festival je svečano otvoren uz kratki glazbeni program Gašpara Lovrinca, uslijedilo je obraćanje načelnice Općine Čavle Ivane Cvitan Polić i direktorice TZ-a Omišalj Andree Orlić-Čutul te tradicionalno podizanje festivalske zastave.


– Čavle su prije dvije godine, početkom projekta Večeri smijeha i zabave, postale prepoznato kazališno odredište, čemu zasigurno doprinosi i ovaj festival. Općina Čavle posljednjih godina postaje prepoznatljiva upravo po ovakvim i sličnim kulturnim projektima i primjer smo i drugima u tom smislu, kazala je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.


Direktorica omišljanske Turističke zajednice Andrea Orlić-Čutul najavila je nastavak suradnje dviju jedinica lokalne samouprave i njihovih turističkih zajednica i ubuduće.


Ulaz slobodan


Festival je sinoć nakratko preselio u Omišalj, na čijem se Trgu Prikešte publici predstavio Zijah Sokolović sa svojom monodramom »Kobajagi donijela me roda«. U utorak, 20. lipnja u Domu kulture Čavle gostuje Teatar Kerekeš s predstavom »Oćeš nećeš doktor«, a dan kasnije u Omišlju Teatroman s predstavom »Muškarci su s Marsa, žene su s Venere«.



U četvrtak, 22. lipnja u Grad Grobnik stiže putujuće kazalište i scena Ribnjak s predstavom »Oleanna«. Posljednjeg dana Festivala, 23. lipnja, u Omišlju će biti održana svečanost zatvaranja festivala uz »Sladoled« Teatra Gavran. Iste večeri, nakon predstave, proglasit će se i prva nagrada publike, dok će nagrade Ocjenjivačkog suda biti objavljene dva-tri dana kasnije.


Podsjetimo, publika glasovanjem dodjeljuje nagradu publike za najbolju predstavu, dok Ocjenjivački sud Savjeta festivala u sastavu Višnja Karković Višnjić, Bruno Lončarić, Damir Jakovčić i Robert Zaharija dodjeljuje nekoliko nagrada – nagradu za najbolju mušku ulogu, nagradu za najbolju žensku ulogu, nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje i nagradu za najbolju predstavu u cjelini. Sve predstave počinju u 21 sat, a ulaz je slobodan.