Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Četvrt stoljeća mjuzikla

"Fantom u Operi" 25. rođendan slavi u Royal Albert Hallu

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 19. rujan 2011. u 12:33 2011-09-19T12:33:30+02:00

LONDON U povodu obilježavanja 25. rođendana mjuzikla »Fantom u Operi« britanskog skladatelja Andrewa Lloyda Webera dosad najraskošnija izvedba jednoga od najpopularnijih mjuzikala svih vremena bit će 2. listopada postavljena u jednoj od najpoznatijih britanskih glazbenih dvorana Royal Albert Hallu.  Kako se ističe na službenoj web stranici tog mjuzikla, najdugovječnijeg u povijesti Broadwaya te drugog po redu na londonskom West Endu, dosad najbogatija produkcija »Fantoma« s više od 200 glumaca i članova orkestra bit će uživo prenošena iz blistava okružja viktorijanske raskoši jedne od najljepših londonskih građevina u kinima diljem svijeta.

Osim u britanskim isti će se dan uživo prenositi i u više od 500 kina po sjevernoameričkom kontinentu, u Kanadu stiže 3. listopada, Australija planira posebnu premijeru 8. listopada, a u europska i japanska kina stići će u listopadu. Prvi put dosad, kao poseban dar obožavateljima 14. studenoga bit će objavljena i prva uživo snimana inačica na DVD-u, također u verziji Blue-ray i na CD-u, a obožavatelji diljem svijeta moći će ju »skinuti« s interneta.

Mjuzikl »Fantom u Operi« (The Phantom of The Opera) Weber je skladao 1986. po istoimenu romanu francuskog novinara i pisca Gastona Lerouxa. Dosad je postavljen u 145 gradova u 27 zemalja, vidjelo ga je više od 130 milijuna ljudi, osvojio je brojna priznanja i više od 60 vodećih kazališnih nagrada, uključivo sedam nagrada Tony na Broadwayu te tri nagrade Olivier na West Endu.

Ukupna zarada na svjetskim blagajnama više od 5,6 milijarda dolara »Fantomu« je priskrbila naslov zabavnog događaja s najvećom zaradom u povijesti, a samo njegova newyorška produkcija s bruto zaradom od 800 milijuna dolara učinila ga je financijski najuspješnijim broadwayskim događajem svih vremena.

Andrew Lloyd Weber najpoznatiji je i najkontroverzniji skladatelj mjuzikala, čije su uratke Mačke, Fantom u Operi, Isus Krist Superstar i Evita gledali milijuni ljudi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.