Loše stanje slavne zgrade

EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE? Urušio se balkon riječkog kazališta, glavni ulaz zatvoren

Ljiljana Hlača

Foto. R. BRMALJ

Foto. R. BRMALJ

Do navedenog oštećenja je došlo uslijed prodora oborinske vode kroz porozne ploče terase, koja se djelomično akumulirala u međuprostoru stropa i uz utjecaj vremena oštetila slojeve žbuke, doznajemo u Gradu Rijeci



RIJEKA Glavni ulaz HNK-a Ivana pl. Zajca privremeno je zatvoren jer su se urušili dijelovi balkona.


Kako saznajemo u Odjelu riječke gradske uprave za upravljanje imovinom, nakon što su dijelovi balkona otpali, ukonjene su dotrajale obloge žbuke, a time i moguća opasnost za prolaznike.


No, ipak je oko stupova na glavnom ulazu postavljena sigurnosna traka, a posjetitelji će morati koristiti bočni ulaz u građevinu sve dok balkon ne bude saniran. 


Brojna oštećenja




– Do navedenog oštećenja je došlo uslijed prodora oborinske vode kroz porozne ploče terase, koja se djelomično akumulirala u međuprostoru stropa i uz utjecaj vremena oštetila slojeve žbuke.


U tijeku je izrada projekta koji uključuje izradu zaštitno-radne skele i tehnologiju radova sanacije prije kojih je potrebno zaštititi konstrukcijske čelične elemente, te zamjenu kamenih ploča terase do vraćanja kasetnog rastera u prvobitno stanje, a čime će se navedeno oštećenje trajno sanirati – kažu u Odjelu za gospodarenje imovinom.


Projekt za ove radove izrađuje Građevinski fakultet u Rijeci. Taj će projekt zatim morati dostaviti i na suglasnost riječkom Konzervatorskom odjelu pa se za sada još ne zna kada će radovi uopće moći započeti.


Pojedini dijelovi zgrade riječkog kazališta, jednog od najljepših riječkih objekata, u prilično su lošem stanju. Gradske vlasti su prije nekoliko godina krenule u sanaciju koja se financira novcem prikupljenim od spomeničke rente. Tako se u zgradi danas posebnim uređajem isušuje vlaga, lani su sanirani zidovi i podovi u suterenu i prizemlju, a promijenjena je i drvenarija na južnom dijelu zgrade. No, čini se da je to samo kap u moru.


Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJ



Duga povijest


Od otvorenja riječke kazališne kuće – a bilo je to 3. listopada 1885. godine – pa do 1933. godine na ovome objektu nije bilo većih popravaka. Prva generalna obnova izvodila se etapno od 1933. do 1943. godine, a druga je uslijedila 1970. godine i potrajala gotovo dvanaest godina. Obnovljeno zdanje ponovo je otvoreno u studenom 1981. godine.


Prema nekim izvorima, tadašnja sanacija velikim dijelom izvođena je bez nadzora konzervatora.