Vrijedno gostovanje

Dva baletna spektakla iz Sankt Peterburga na sceni zagrebačkoga HNK

Hina

HNK Zagreb, ilustracija / Foto: D. JELINEK

HNK Zagreb, ilustracija / Foto: D. JELINEK

Sanktpeterburško kazalište u Zagrebu gostuje u povodu 50. obljetnice prijateljstva dvaju gradova



Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu ugostit će 7. i 8. lipnja Državno baletno kazalište Leonid Jakobson iz Sankt Peterburga koje će izvesti predstave »Don Quijote« Ludwiga Minkusa i »Giselle« Adolphea Adama, najavili su iz HNK.


Sanktpeterburško kazalište u Zagrebu gostuje u povodu 50. obljetnice prijateljstva dvaju gradova.


»Don Quijote« koreografsko je ostvarenje svjetski poznate baletne zvijezde, danskog pleasača i koreografa Johana Kobborga i prva od predstava u seriji obljetničkih produkcija u Državnome baletnom kazalištu Leonid Jakobson koje će biti postavljene u čast 100. godišnjice rođenja jednoga od najslavnijih baletnih umjetnika svih vremena Mariusa Petipaa.Dvočinski klasični balet »Giselle« prijenos je izvorne baletne verzije iz 1841. koju su postavili koreografi Jean Coralli i Jules Perrot na glazbu Adolphea Adama te prema libretu poznatih ferancuskih romantičarskih pisaca Julesa-Henrija Vernoya de Saint-Georgesa i Théophilea Gautiera.

Kako se ističe u najavi gostovanja, Državno baletno kazalište Leonid Jakobson iz Sankt Peterburga jedna je od najprestižnijih baletnih kuća ne samo u Rusiji, nego i na cjelokupnoj međunarodnoj kulturnoj sceni. Nosi ime slavnoga ruskog koreografa Leonida Veniaminoviča Jakobsona (1904.-1975.). Od 2011. godine ovim kazalištem upravlja Andrian Fadeev, ugledni ruski umjetnik čija je vizija razvijati jedinstveno kazalište koje vješto kombinira klasično i moderno, tradicionalno i inovativno.




Istaknuvši kako mu je izrazito drago što zagrebački HNK ponovno ima priliku ugostiti ponajbolje baletne plesače međunarodne scene, ravnatelj Baleta zagrebačkoga HNK Leonard Jakovina istaknuo je da Državno baletno kazalište Leonid Jakobson slovi kao jedna od najprestižnijih svjetskih umjetničkih institucija.


»U povodu obilježavanja prijateljstva između Zagreba i Sankt Peterburga zagrebačka je publika već imala prilike vidjeti dva Gala koncerta, a ovoga puta, kao šećer na kraju kazališne sezone predstavljamo neprocjenjiv kulturni događaj – predstave Don Quijote i Giselle koje smatram vrhom baletne umjetnosti«, dodao je Jakovina.