Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
21. rujna 2019.
Mozartova opera u Zajcu

"Don Giovanni":I riječka podjela šarmirala publiku

"Don Giovanni":I riječka podjela šarmirala publiku
"Don Giovanni":I riječka podjela šarmirala publiku
Autor:
Objavljeno: 10. ožujak 2016. u 9:17 2016-03-10T09:17:07+01:00

Uz Waltterija Torikku koji i dalje pjeva Don Giovannija predstava je imala i gosta, također Finca Tapanija Plathana. Njima su se pridružili Vanja Zelčić, Morana Pleše i Dario Bercich.  Ta riječka trojka novih protagonista ponijela je svoje uloge s lakoćom i šarmom

RIJEKA Umjesto da izvedbama dobijaju na kvaliteti igre, predstave (pogotovo u malim kazališnim kućama) nerijetko gube premijerni naboj i tempo, da bi se na kraju pretvorile u – projekciju svojih izvođača.

Naime, i glumci i pjevači u kazalištu često znaju reći (a to kod nas važi posebno danas): »Do premijere to je predstava redatelja, a već od prve reprize – naša!« A što se događa  u sljedećoj sezoni  – ne treba ni govoriti! Predstave se razlikuju od premijerne izvedbe – do neprepoznatljivosti, na što publika reagira odsustvom zanimanja  na blagajni.

Sasvim je drugačija situacija s Mozartovim »Don Giovannijem«, operom koju je publika prošle godine proglasila favoritom riječke operne i kazališne sezone. Nakon premijere u svibnju i repriza koje su bile rasprodane, zanimanje publike se nastavilo i ove sezone, kada su – od 3. do 8. ožujka – odigrane tri reprize, ponovo pred punim gledalištem. A što je još važnije – ispraćene su oduševljenim poklicima i aplauzom.

Nove snage

Činjenica da su u predstavu uvedeni  novi protagonisti, i da su to sve redom članovi solističkog  ansambla riječke opere – čini ovaj uspjeh još važnijim.

Predstava je imala i novog gosta – to je mladi finski bas Tapani Plathan u ulozi Leporella. Sonorna glasa, osvojio je publiku već u nastupnoj ariji i u stopu pratio bravure Don Giovannija, kojeg i dalje igra mladi Finac Waltteri Torikka. Njih su dvojica zamašnjak koji pogoni ovu neobičnu i nadasve zanimljivu predstavu koja ni ove sezone ne gubi ništa od premijerne napetosti.

A što reći o novim riječkim snagama u predstavi? Iskusnoj Kristini Kolar koja vrlo promišljeno pjevački gradiran svoj raskošni glas  (u ulozi Donne Elvire) i upečatljivom basu Slavku Sekuliću (Il Commendatore) te precizno duhovito doziranim glumačkim i pjevačkim prizorima Don Ottavia kojeg tumači od premijere Marko Fortunato, pridružili su se Vanja Zelčić koja u novoj podjeli pjeva Donnu Annu, zatim Morana Pleše kao Zerlina i Dario Bercich kao Masetto. Trojka novih protagonista ponijela je svoje uloge s lakoćom i šarmom.

Vanja Zelčić već se ove sezone dokazala kao izvrsna  Donizettijeva Primadonna, a Gildom u »Rigolettu« je zapravo započela novu etapu svoje karijere. Donna Anna je uloga kojom može biti vrlo zadovoljna – dobila je veliki aplauz nakon arije –  i prava je šteta što je imala prilike pjevati svega tri reprize.

Nježno, a lepršavo

Morana Pleše stigla je u ulogu Zerline iz – zbora Opere. Još jedna pjevačica iz ovog sastava dokazuje da je spremna na veće izazove, a Zerlina joj leži savršeno: bila je izvrsna, i pjevački, i glumački. Dario Bercich kao Masetto ušao je u lik koji je kreiran za habitus vižljastog prethodnika, ali se dobro snašao, nadoknađujući scensku brzinu igre dobrim glazbenim tumačenjem role. Ukratko, možemo biti ponosni na gotovo u cijelosti riječku podjelu »Don Giovannija«, koja opravdava i postavljanje ove (u nas rijetko igrane) predstave na repertoar.

Orkestar je pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa zvučao precizno, mocartovski nježno a lepršavo, recitativi su bili savršeno točni u tempu i atmosferi (cemballo Ville Matvejeff), tako da još jednom treba reći: šteta što ćemo tako dugo – sve do proljeća 2018. godine – čekati da se ovaj »Don Giovanni« vrati na riječku scenu!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.