Premijera 2. listopada

Doktor Dolittle – lutkarska predstava s daškom egzotike

Kim Cuculić

Prema Hughu Loftingu i Matku Botiću predstavu režira Zoran Mužić. Kreator lutaka i scenografije je Saša Jantolek, a skladatelj je Mate Matišić. Dolittlea će utjeloviti Zlatko Vicić



RIJEKA » Kao prvi premijerni naslov u novoj kazališnoj sezoni, Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvest će »Doktora Dolittlea«. Premijera je 2. listopada u 18 sati, a prema Hughu Loftingu i Matku Botiću predstavu režira Zoran Mužić – redatelj koji dugi niz godina surađuje s riječkim lutkarskim kazalištem. Ovim povodom Mužić je posebno naglasio likovni i glazbeni segment predstave, za što su zaslužni likovni umjetnik Saša Jantolek i skladatelj Mate Matišić.


  – Jantolekova likovnost izvrsno korespondira s Matišićevom glazbom, stvarajući egzotično ozračje uprizorenja. Treba istaknuti i stručnost Karin Fröhlich na planu koreografije, dok je Luči Vidanović postigla maksimalnu ekspresivnost lutaka – osvrnuo se Zoran Mužić.


  U popratnom tekstu Matko Botić podsjeća da je Hugh Lofting svoju pripovijest o čudnovatom doktoru Dolittleu pisao iz rovova Prvog svjetskog rata, odlučan da bijegom u utopističku iluziju napravi odmak od surove stvarnosti koja ga je okruživala.


 


 Ljubav prema drugom




– Njegov doktor, koji je zanemario ljude da bi pomogao životinjama, danas ispunjava sličnu zadaću kao u vrijeme vlastitog rođenja – u doba diktature kapitala i masmedijskih agresija, Loftingov Dolittle sa svojim antimaterijalističkim stavom i bezgraničnom empatijom izgleda kao gost iz paralelnog svemira, a njegova priča duhoviti je podsjetnik da je u stvarnom svijetu nešto definitivno pošlo u krivom smjeru. Doktor Dolittle na nepretenciozan i primamljiv način zainteresiran je za humanističke vrijednosti, obranjene kroz metaforičku priču o brizi prema životinjama. Na kraju krajeva, ljubav prema drugom, slabijem i drukčijem, najvažnija je tema koju kazalište za djecu danas uopće može obrađivati – osvrnuo se Botić.



Gradsko kazalište lutaka Rijeka od ove sezone pokrenulo je i dva nova programa. Prvi je poseban edukacijsko-umjetnički projekt »Lutkofor«, kojim će lutkari s minijaturnim lutkarskim kazalištem doći u škole kako bi učenicima približili lutkarstvo i pozvali ih na predstave u kazalište lutaka. Program se sastoji od umjetničko-edukativnog te radioničko-interaktivnog dijela. Autorski tim čine Božena Delaš, Vedrana Balen Spinčić, Luči Vidanović i Goran Zelić, a redatelj je Serđo Dlačić.


  Novost su i »Mali lutkarski razgovori«. Jedne subote u mjesecu tijekom cijele sezone, djeca će nakon odgledane predstave moći razgovarati s glumcima, odnosno s određenim likom tj. lutkom iz predstave i doznati što se događa iza pozornice.



  Nesebična ljubav prema životinjama odvest će doktora Dolittlea sve do Afrike, što predstavi daje dašak egzotike. Mate Matišić tako je skladao glazbu koja ima elemenata afričke glazbe, a pohvala je upućena i majstoru tona Mitji Vukeliću. Kreator lutaka i scenografije Saša Jantolek sada po prvi put radi u jednoj lutkarskoj predstavi. Za tehnologiju lutaka zadužena je Luči Vidanović, a oblikovatelj rasvjete je Sanjin Seršić.


  Naslovnu ulogu Dr. Dolittlea tumači Zlatko Vicić, a glumačko-lutkarski ansambl čine Almira Štifanić (Papiga Polinezija), Karin Fröhlich (Majmun Či-či), Goran Zelić (Pas Đip), David Petrović (Prase Božo i Stražar Kralja), Alex Đaković (Konj Rzan i kralj Tunde Adebimpe), Andrea Špindel (Prvi majmun – gorila) i Božena Delaš (Drugi majmun – čimpanza i Sara Dolittle). Ovom prilikom predstavljeni su novi članovi riječkog lutkarskog ansambla Andrea Špindel i Goran Zelić.


 


 Trsatski zmaj


U povodu »Doktora Dolittlea« Gradsko kazalište lutaka Rijeka uspostavilo je suradnju s riječkim Prirodoslovnim muzejem. Kako je kazala ravnateljica muzeja Željka Modrić Surina, 4. listopada, kada se obilježava Svjetski dan zaštite životinja, bit će održan razgovor o zaštiti životinjskih vrsta. Ravnateljica GKL-a Zrinka Kolak-Fabijan najavila je i ostale premijerne naslove u sezoni 2014./2015. Na repertoaru su tako dva naslova vezana uz uži i širi zavičaj – autorski projekt »Glagoljica« Serđa Dlačića te »Trsatski zmaj« kojega će prema predlošku Velida Đekića raditi Alex Đaković i David Petrović.