Otvaranje kazališne sezone

Djevojčica drugačija od drugih: Premijera “Pipi duge čarape” u riječkom kazalištu lutaka

Kim Cuculić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

»Pipi Duga Čarapa« po prvi put na riječkim kazališnim daskama



RIJEKA Gradsko kazalište lutaka Rijeka otvorit će novu kazališnu sezonu premijerom predstave »Pipi Duga Čarapa«, koja je na programu u petak, 23. rujna u 18 sati. Kako je ovim povodom istaknula ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir, predstavom o djevojčici Pipi riječko kazalište lutaka započinje temu drugih i drugačijih, koja će obilježiti cijelu ovu sezonu.


– Roman Astrid Lindgren otvara nekoliko tema. Buntovnica Pipi borac je za ljudska prava, prava djece i prava životinja, kao i za pravo čovjeka da živi po vlastitom nahođenju, a ne onako kako mu društvo neminovno nameće. Nije bilo moguće uprizoriti cijelo djelo, pa su iz romana odabrane neke teme. »Pipi Duga Čarapa« sad se po prvi put postavlja na profesionalnim riječkim kazališnim daskama, a ova će predstava biti posebna i po tome što se u njoj koriste male stolne drvene lutke. Riječ je o tehnički i animacijski zahtjevnoj predstavi, u kojoj je ponekad u animaciji potrebno i šest ruku – rekla je Lupi Alvir.


Redateljica i autorica dramatizacije je Ivana Djilas, koja je kazala da za nju lik Pipi simbolizira nevjerojatnu slobodu.– U mali grad u kojem se sve događa po ustaljenom redu, doseli se djevojčica drugačija od drugih – Pipi. Osim što ima narančastu kosu i pjegice, ona i jako opasno govori slobodoumne ideje da djecu nitko ne smije tući, da drugačiji imaju jednaka prava, da slabije treba zaštititi i da svatko ima pravo živjeti kako hoće – jer živimo u slobodnoj državi.

I dok trepneš, mali grad nije više tih i miran po ustaljenom redu i ljudi nisu više potpuno sigurni u svoje stavove i pravila. Pipi otvara cijeli jedan novi svijet mašte, hrabrosti i slobode. Ideje ove knjige treba u ovo naše vrijeme porasta osjećaja ugroženosti i netrpeljivosti prema svemu što je drugačije ponovno ponuditi novim generacijama djece – osvrnula se Ivana Djilas.




Kreatorica lutaka, scenografije, kostima i lutkarska tehnologinja je Barbara Stupica, koja je kazala da je djevojčici Pipi koja je ostala sama i živi sama – pokušala stvoriti dom, dok joj je kao likovno ishodište poslužio punk dizajn.


Pipi Dugu Čarapu tumači Andrea Špindel, kojoj je ovo prva naslovna uloga u riječkom GKL-u. Dječaka Tomija igra David Petrović, u ulozi djevojčice Anike je Petra Šarac, Učiteljica i Ravnatelj cirkusa je Almira Štifanić, Konja, Malog policajca, Malog lopova i Tigra tumači Zlatko Vicić, a G. Nilsona, Snažnog Adolfa i Pipinog tatu – Alex Đaković, dok je Goran Zelić u ulogama Velikog policajca i Velikog lopova. U autorskoj ekipi su i skladatelj Boštjan Gombač, oblikovatelj rasvjete Alan Vukelić i suradnik na animaciji Brane Vižintin.


Uoči premijere, u atriju kazališta u 17.30 sati bit će otvorena izložba nagrađenih dječjih radova »Mali Mandrać u GKL-u«, o čemu je više kazala Barbara Babačić.