Dvostruki jubilej

Deset godina i 150 izvedbi Zurovčeve predstave “Ko to tamo peva”

Svjetlana Hribar

Dvostruki jubilej baletne predstave Staše Zurovca u beogradskom Narodnom pozorištu



BEOGRAD » Stotinu i pedesetom izvedbom baleta »Ko to tamo peva?« u koreografiji i režiji Staše Zurovca, koja je na programu Narodnog pozorišta u Beogradu 23. prosinca, bit će obilježeno i deset godina igranja ovog kultnog naslova na repertoaru baletnog ansambla matične kuće. Premijera je naime bila 22. prosinca, 2004.godine, a završila je ovacijama publike, koje su – po bilježenju tadašnjih izvjestitelja – trajale gotovo pola sata!


   Oduševljenje za predstavu praktički nije popuštalo svih deset godina – i dalje je to jedan od naslova za koji je uvijek teško doći do ulaznica – a jednake reakcije publike izazvala je i na brojnim gostovanjima.


   Sinopsis predstave počiva na scenariju istoimenog filma iz 1981. godine, što u startu može biti preporuka ali i poziv na sumnju. Teško je naime očekivati da se na temu filma čije rečenice citira i današnja publika, može napraviti – atraktivan balet! No, dogodilo se upravo to: izvrsna baletna predstava koja plijeni energijom i sjajnom glazbom Vojislava Vokija Kostića, koji je za baletnu predstavu napravio stilizaciju vlastite muzike za istoimeni film.


Autorsko djelo




O radu na baletu »Ko to tamo peva?«, autor Staša Zurovac povodom premijere je rekao:


  – Nisam želio reinterpretirati film plesnim pokretom, jer to nije moguće. Moja je ideja bila napraviti autorsko djelo, inspirirano likovima i tekstom Dušana Kovačevića, koji je na filmu režirao Slobodan Šijan i pretvorio ga u legendu. Tekstualni predložak sam dakle imao, ali koreograf kreće od glazbe. Izvanredno sam surađivao s Vojislavom Vokijem Kostićem, točno je znao što želim od prvog razgovora – i na njegovu vrlo poticajnu glazbu koreografirao sam pokret, koji je sasvim prirodno primio ansambl.


   Predstavu sam gledala gotovo godinu dana nakon premijere, kad ju je Jovan Ćirilov uvrstio u program BITEF-a. Kad se pak jedna repertoarna predstava nađe na festival u matičnom gradu, moglo bi se očekivati manje zanimanje publike. Ali ne i kad je u pitanju ovaj balet! Dvije festivalske izvedbe bile su popunjene do posljednjeg mjesta, a ispraćene ovacijama!


Ludi ritam i strast


Nikakvo čudo! I ovaj balet Staše Zurovca ima njegovu prepoznatljivu energiju, svi su brojevi obojeni ludim ritmom i golemom strašću, što potiče ansambl na nezadrživu igru vulkanske energije i tempa. U predstavi se izmjenjuju raspoloženja radosti i tuge – u mnogim scenama ne možete zadržati smijeh, prožete su humorom i gledate ih s radosnim zadovoljstvom, a izmjenjuju se sa strastvenim, bolnim ljubavnim tangom i predznacima nastupajuće ratne katastrofe…


   I nije samo publika bila oduševljena Zurovčevim autorskim djelom – evdentno su u predstavi uživali plesači ansambla, koji su nakon premijere govorili kako im je želja održati predstavu na repertoaru barem polovinu perioda koliko se gleda film istoga naslova.


   – Bili bismo najsretniji da za dvadeset godina naše uloge predamo nekim novim klincima koji će sa istom strašću igrati ovu predstavu – rekao je jedan od plesača, prenoseći misao ansambla.


   Sudeći po zanimanju publike nakon deset godina igranja baleta »Ko to tamo peva?« – moguće je da im se želja i ostvari!