Posveta velikom skladatelju

Danas počinje obilježavanje stote godišnjice smrti Ivana pl. Zajca

P. N.

Rijeka je pripremila dva programa – »Zajc u Zajcu« i »Što znamo o Zajcu?«, Zagreb premijerno izvodi operetu »Momci na brod« i reprizno izvodi »Zrinjskog« te postavlja izložbu o Zajcu



RIJEKA » Stotu godišnjicu smrti velikog skladatelja, rođenog Riječanina Ivana pl. Zajca (3. kolovoza 1832. – 16. prosinca 1914.) riječko kazalište koje nosi njegovo ime obilježit će s dva programa.


Večeras u 20 sati, u nastavku ciklusa komornih koncerta »Opera u foyeru« na koncertu pod nazivom »Zajc u Zajcu« nastupit će riječki operni pjevači Angela Nujić, Morana Pleše, Ivanica Vunić, Vanja Zelčić, Marko Fortunato, Sergej Kiselev, Martin Marić, Bojan Fuštar i Dario Bercich, a uz glasovirsku pratnju Ane Anconelli. Na programu će se naći redom Zajčeva djela. Nakon solo pjesama »Uznesi se!«, »Na gondoli«, »Domovini i ljubavi« i »Noć je tiha«, na programu koncerta su romance, dueti i tercet iz opera »Lizinka« te »Nikola Šubić Zrinjski« – obavijestilo je kazalište.


   Dva dana kasnije, u četvrtak 18. prosinca, bit će dva puta – u 17 sati i potom u 19,30 sati – izveden edukativni program maestra Igora Vlajnića »Što znamo o Zajcu?« prilagođen mlađim uzrastima. Bit će to dinamičan vodič kroz život i djelo Ivana pl. Zajca koji će voditi maestro Vlajnić, a u kojem će sudjelovati solisti Anamarija Knego, Angela Nujić, Morana Pleše, Vanja Zelčić, Ivanica Vunić, Marko Fortunato, Voljen Grbac, Sergej Kiselev, Slavko Sekulić i Dario Bercich te muški zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca.




   »Zajčeva« obljetnica obilježava se i u Zagrebu – danas u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici bit će otvorena prigodna izložba, dok će navečer, s početkom u 19,30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu biti izvedena njegova najpoznatija opera – »Nikola Šubić Zrinjski« u režiji Krešimira Dolenčića i pod dirigentskim vodstvom Ivana Josipa Skendera. U kazalištu Mala scena večeras će, također u 19,30 sati, premijerno biti izvedena Zajčeva opereta »Momci na brod« u režiji Snježane Banović i pod ravnanjem maestra Zorana Juranića.