Nova predstava

Damir Zlatar Frey u Mariboru režirao Šeligovu dramu

Bojana Ćustić Juraga

Prizor iz predstave / Foto D. ŠVARC/SNG

Prizor iz predstave / Foto D. ŠVARC/SNG

U predstavi »Čarovnica iz Zgornje Davče« (Vještica iz Gornje Davče) Rudija Šeliga Damir Zlatar Frey uz režiju potpisuje i scenografiju, kostimografiju i koreografiju te izbor glazbe 



PULA  Damir Zlatar Frey, kazališni redatelj i utemeljitelj Međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav u Umagu, čije su kreativno ishodište Babići Gornji kraj Umaga, režirao je u Mariboru u Slovenskom narodnom gledališču predstavu »Čarovnica iz Zgornje Davče« (Vještica iz Gornje Davče), prema tekstu Rudija Šeliga. Uz režiju, Frey je potpisao i scenografiju, kostimografiju i koreografiju predstave te izbor glazbe. Prema najavi, poetsko-apsurdna drama Rudija Šeliga »Čarovnica iz Zgornje Davče« (1977), svojevrsni je nastavak njegove drame »Lijepa Vida«. Radnja se događa u kući »civilizirane« obitelji srednjeg sloja u koju se udala Darinka, kći slovenske mitološke kraljice Lijepe Vide.


– Šeligo u »Čarovnici iz Zgornje Davče« konfrontira dva potpuno različita i nespojiva svijeta – svijet slovenske duševne otupjelosti, bezobzirnog materijalizma i nesenzibilnog društvenog konformizma s onostranim, vilinsko-čarobnjačkim principom »strukturnih elemenata podsvijesti«, seksualne moći, vatrenom subjektivnošću, intimnom povezanošću s prirodom par excellence. Redatelja Damira Zlatara Freya, koji je na vlastitoj koži osjetio preodgojne modele kroz koje mora proći svaka začudna »čarobnjačka« duša ako hoće opstati u svijetu društveno obiteljskih nužnosti, zanimalo je prije svega to – što se u 40 godina od nastanka »Čarovnice iz Zgornje Davče« dogodilo s represijom.


– Živimo u situaciji, u kojoj se većina iživljava nad manjinom, a žrtve iz svojih soba, koje zaudaraju po osamljenosti, skaču kroz prozore. To su samo neki problemi i motivi, s kojima se kazalište u odnosu na položaj čovjeka u svijetu bavilo i nekada, a nama se pak otvara pitanje kako to sve ispričati danas – kaže Frey.




U predstavi igraju Aleš Valič, Irena Varga, Matevž Biber, Ana Urbanc, a Krijesnice su Lana Bauman, Tina Benko, Dalanda Diallo, Rebeka Hanžel, Katarina Barbara Kavčič, Amy Anne Kennedy, Ema Križič, Katarina Rijavec, Manca Vukelič. Dramaturginja predstave je Vesna Đikanović, oblikovatelj svjetla Tomaž Bezjak, asistent režije Ivica Knez, asistent scenografije Matic Gselman, asistentica kostimografije Suzana Rengeo.