Koprodukcija Rijeke i Singapura

“Crossings” premijerno u riječkom HNK: suradnja umjetnika s različitih kontinenata

Kim Cuculić

Singapurska premijera bila je u Teatru Esplanade sredinom kolovoza, a sada će i riječka publika vidjeti rezultate suradnje između umjetnika s različitih kontinenata



    Singapurska premijera bila je u Teatru Esplanade sredinom kolovoza, a sada će i riječka publika vidjeti rezultate suradnje između umjetnika s različitih kontinenata. Ovo je ujedno i prva suradnja između riječkog HNK-a i nezavisnog teatra Trafik. U ime Trafika obratio se Edvin Liverić, koji je kazao da Rijeka i Singapur pored razlika imaju i nekoliko dodirnih točaka. Oba su grada lučka, multikulturalna i multijezična, a imaju i turbulentnu prošlost zbog koje su se tijekom 20. stoljeća često mijenjale granice. 


    Izvođačica u predstavi je singapurska umjetnica Sharda Harrison, koja je govorila o zanimljivom procesu rada. Naime, zbog financijskih problema predstava se stvarala uz pomoć e-mailova, Facebooka i You Tubea, dok je do fizičkog susreta izvođača iz Hrvatske i Singapura došlo nešto kasnije. Premda dolaze iz različitih kultura, izvođači su uspjeli pronaći zajednički jezik. Umjetnici iz Singapura sada su prvi put u Europi, a posebno ih je oduševila zgrada riječkoga kazališta. Jedan od izvođača je i Žak Valenta, koji je naglasio važnost međukontinentalne suradnje, koja otvara neke drugačije umjetničke kanale. I intendantica Nada Matošević Orešković pozdravila je stvaranje ovakvih umjetničkih veza. 


   Kolektiv predstave čine izvođači Chuang Xiu’er, Sharda Harrison, Edvin Liverić, Najib Soiman i Žak Valenta, redatelj Alvin Tan, skladatelj i izvođač Josip Maršić, oblikovatelj zvuka Bani Haykal, oblikovateljica videa i digitalne obrade Ana Jurčić, scenograf Vincent Lim, dramaturg Haresh Sharma i multimedijalni umjetnik Loo Zihan.   




 U predstavi će se čuti hrvatski, engleski, malezijski i arapski jezik, a bit će titlovi na hrvatskom jeziku. Dvije reprize su u četvrtak, 20. rujna, u 19 i 21 sat. Izvođači i publika su na pozornici, pa se ulazi sa službenog ulaza u riječki HNK. Predstavu su potpomogli Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za kulturu, Ministarstvo kulture RH, Primorsko-goranska županija, National Arts Council Singapore i Singapore Internationale Foundation.