Vinkuranski kamenolom

Carmina Burana u kamenolomu: Monumentalna glazba u monumentalnom prostoru

Vanesa Begić

Čuveno djelo Carla Orffa izvodit će, pod vodstvom Igora Vlajnića Filarmonici Friulani iz Udina, zbor Slovenske filharmonije iz Ljubljane, zbor Glazbene škole »Vinko Vodopivac« iz Ajdovščine i zbor Jeka Primorja iz Rijeke, uz soliste Antonellu Malis, Alessandra Cortella i Lucasa Somozu Osterca



Prirodne pozornice, izvan klasičnih kazališnih zdanja, sve su češća poprišta raznih kulturnih događanja. Među takve posljednjih godina spada i Cavae Romanae, vinkuranski kamenolom nedaleko od Pule. Osim tradicionalne kiparske kolonije, ovdje gostuje i glazba, a 23. kolovoza to će biti izvedena »Carmina Burana«, čuveno djelo njemačkog skladatelja Carla Orffa.


U simfonijskom orkestru kojeg su nazvali »Cave Romane« nastupit će glazbenici iz Italije, Slovenije i Hrvatske tako da ovaj projekt s pravom može nositi oznaku »Alpe-Adria«. U Cavae Romanae dolaze Filarmonici Friulani iz Udina, potom zbor Slovenske filharmonije iz Ljubljane, zbor Glazbene škole »Vinko Vodopivac« iz Ajdovščine i zbor Jeka Primorja iz Rijeke. Solisti su naša sopranistica Antonella Malis, te ternor Alessandro Cortello iz Italije i bariton Lucas Somoza Osterc iz Argentine, a nastupit će pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića iz Rijeke.


Antonela Malis već je nastupala u ovome prostoru, kao i Cortello, dok je argentinski operni pjevač Somoza Osterc sudjelovao nedavno u koncertnom ciklusu »Pulski umjetnici Puli«, zajedno s pijanistom Vladimirom Mlinarićem.


Satirične pjesme 




Carmina Burana zapravo znači »Pjesme iz Beuerna«. Radi se o bestidnim i satiričkim pjesmama napisanim u 11. ili 12. stoljeću na latinskom jeziku. Pjesme su napisali Golijardi, klerici iz Zapadne Europe koji su pisali satiričnu poeziju. Njome su kritizirali, na šaljivi način, tadašnji crkveni ustroj. Kolekcija pjesama pronađena je početkom 19. stoljeća i uz »Carminu Cantabrigiensiomu«, »Carmina Burana« je najznačajnija zbirka vagabundskog pjesništva. Dvadeset i četiri pjesme iz »Carmine Burane« godine 1936. uglazbljuje Carl Orff.


Ta scenska kantata izvedena je prvi put 1937. godine u Frankfurtu, a legendarna je postala tadašnja Orffova izjava, da sve što je učinio prije »Carmine Burane« može biti uništeno, jer je nevažno. Skladatelj tada nije mogao znati da će njegova kompozicija postati jedan od temeljnih komada klasičnog repertoara, kao ni da će danas najpoznatija skladba ove kantate »O Fortuna«, kojom »Carmina Burana« počinje i završava, postati jedna od najpoznatijih pjesama koja se često koristi u filmovima i u predstavama.


Gledalište s 1.300 mjesta 


Gotovo ništa nije nam poznato o autorima »Carmine Burane«. Samo se nekolicina pjesama s relativnom sigurnošću mogu pripisati određenim autorima, kao što su Hugh Primas od Orleansa, Walter od Chatillona i Breton Petrus od Bloisa. Zanimljivo je istaknuti da mnoge pjesme inspiraciju pronalaze u radovima klasičnih autora poput Ovidija, Horacija, Juvenala i Ausoniusa.


Turistička zajednica općine Medulin, kaže njen direktor Aldo Dobrovac, povećala je gledalište sa 300 mjesta na oko 1.300 i sada su zadovoljeni uvjeti da ovaj fantastično akustičan i monumentalan prostor bude predstavljen široj javnosti. Na pozornici u vinkuranskom kamenolomu bit će više od 150 izvođača, pa je sigurno da će doživljaj biti moćan. Ulaznice za taj događaj već su puštene u pretprodaju po cijeni od 110 do 200 kuna.V. BEGIĆ