Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 26° 29° 2
18. lipnja 2018.
Premijera

"Cabaret D'Anunzio": Bizarna figura riječke povijesti u glazbenoj komediji

"Cabaret D'Anunzio": Bizarna figura riječke povijesti u glazbenoj komediji
"Cabaret D'Anunzio": Bizarna figura riječke povijesti u glazbenoj komediji
Autor:
Objavljeno: 15. ožujak 2017. u 14:10 2017-03-15T14:10:14+01:00

Pjesnik, ratnik, političar i protofašist Gabriele D'Annunzio posjedovao je veliku umješnost u korištenju (tadašnjih) medija, svaki je trenutak pretvarao u spektakl i od sebe napravio svojevrsnu tadašnju Lady Gagu

RIJEKA Glazbena komedija »Cabaret D'Annuzio« Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci, koja u formi kabarea govori o životu talijanskog pjesnika, ratnika, kontroverznog političara i protofašista Gabrielea D'Annunzija, premijerno će biti izvedena na sceni riječkoga HNK-a u petak, 17. ožujka, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare u riječkom kazalištu. Predstava je nastala prema tekstu Fabrizija Sinisija i u režiji Gianpiera Borgie, a u suradnji s talijanskim Teatrom dei Borgia.

Nezaobilazna riječka tema

– D'Annunzio je kontroverzna figura i iz talijanske i iz hrvatske perspektive, ali ne na identičan način. U obje zemlje povezuje ga se s fašizmom, za mnoge je isključivo negativac, ali s druge strane postoje i obožavatelji njegove književnosti, pa i životnog stila – rekao je redatelj Borgia, dodavši da je D'Annunzio od sebe stvorio ekscentričnu zvijezdu, svjevrsnu tadašnju inačicu Lady Gage.

Ansambl predstave

Predstava »Cabaret D'Annuzio« izvodi se na pozornici HNK-a gdje će biti i gledatelji. U ulozi D'Annunzija nastupit će talijanski glumac Fabrizio Coniglio, ulogu Eleonore Duse ima Elena Cotugno, a u ostalim ulogama su članovi Talijanske drame Ivna Bruck, Rosanna Bubola, Giuseppe Nicodemo, Anton Plešić, Sabina Salamon, Mirko Soldano, Leonora Surian Popov i Valerio Tambone. Autor glazbe je Aleksandar Valenčić, scenografije Aleksandra Ana Buković, kostima Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj je svjetla Ivan Bauk.

– Posjedovao je veliku umješnost u korištenju (tadašnjih) medija, svaki je trenutak pretvarao u spektakl i cijeli je život posvetio stvaranju svoje slike u javnosti – rekao je Borgia, dodajući da se autorski tim u radu na predstavi koristio i »Danuncijadom« Viktora Cara Emina. Uspjehom će smatrati ako predstava ne bude po ukusu ni D'Annunzijevih izrazitih pobornika, niti oponenata, rekao je.

– Od mladenačke samopromotivne izmišljotine vlastite smrti do osvajanja mondenog života Rima, od pohoda na Rijeku do pariškog egzila, od ljubavničkog i ratničkog vitalizma do raskošnog sutona kojeg utjelovljuje Vittoriale – Gabriele D’Annunzio je neosporno egzistirao izvan svakog okvira – kaže redatelj te ističe da je Rijeka bila »scena i žrtva njegova najslavnijeg pohoda, pa stoga taj projekt Talijanske drame nosi osobit značaj«.

– D'Annunzio je vjerojatno najkontroverznija epizoda grada Rijeke, no upravo zbog toga pitanje je kako joj kazališno pristupiti i uprizoriti je. Rješenje je pronađeno u formi cabareta, ali ne onom cabaretu koji nudi tek zabavu, ples, glazbu i skeč, već onome koji ima dimenziju groteske pa onda i tragedije, a prije svega dimenziju kritičkog promišljanja – rekao je intendant riječkog HNK-a Marin Blažević, otkrivši da je zajedno s Oliverom Frljićem, otkad su se počeli pripremati za upravljanje riječkim kazalištem, temu Gabrielea D'Annunzija držao nezaobilaznom u programu HNK-a.

Ravnateljica Talijanske drame Rosanna Bubola, koji i glumi u predstavi, govorila je o istraživačkom dijelu posla koji je prethodio radu na pozornici, odnosno o radu u arhivima s ciljem pronalaska povijesno utemeljenih činjenica na kojima se onda gradio cabaret.

Komedijaš povijesti

– Predstava putuje kroz razdoblja D'Annunzijeva života, i kroz nju izranja njegovo biće komedijaša povijesti, sublimirane oholosti u jasnoj kontradikciji s događajima vremena, i njegovim nastojanjem da »stvori svoj lik«. Postoji li bolji način od cabareta za prikaz čovjeka kojeg je najviše privlačilo blještavilo? Jer, zanemarimo li pjesnika i osvajača, od D’Annunzijeva lika na kraju ostaje tek šaka izblijedjelih šljokica – kazala je Rosanna Bubola.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka