Popularna manifestacija

Bogatstvo tehnika i poetika: Sinoć u Rijeci otvorena Revija lutkarskih kazališta

Kim Cuculić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Reviju je otvorila nagrađivana predstava »Duga« u izvedbi Umjetničke organizacije GLLUG iz Varaždina, a postavili su je studenti Umjetničke akademije u Osijeku kao svoj diplomski ispit iz lutkarstva



RIJEKA Dvadeset i prva Revija lutkarskih kazališta sinoć je otvorena u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a potrajat će do 12. studenoga. Kako je ovim povodom istaknula Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, na Reviji sudjeluje 17 kazališta, većinom iz Hrvatske, dok od inozemnih gostiju dolaze kazališta iz Španjolske, Poljske i čak tri iz Slovenije.


Lupi Alvir  kazala je i da su nastojali zastupiti širok raspon lutkarskih predstava za sve uzraste, kao i različite lutkarske tehnike i tehnologije. Vodilo se računa i o tome da bude zastupljen podjednak omjer klasičnih predstava i onih koje predstavljaju suvremene tendencije u lutkarstvu.


Reviju je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, istaknuvši da će ova respektabilna lutkarska manifestacija imati posebno mjesto u okviru Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine.




Reviju je otvorila predstava »Duga« u režiji Tamare Kučinović i u izvedbi Umjetničke organizacije GLLUG iz Varaždina.


Poznatu pripovijetku Dinka Šimunovića o djevojčici Srni, u izuzetno zanimljivoj kazališnoj formi teatra objekata postavili su studenti Umjetničke akademije u Osijeku pod mentorstvom Maje Lučić kao svoj diplomski ispit iz lutkarstva. »Duga« je iznimna i nagrađivana lutkarska predstava o kajanju, praštanju i želji za slobodom.Uoči otvorenja Revije, u Galeriji Kortil otvorena je izložba slovenske autorice i lutkarice Agate Freyer »Od skice do lutke«. Riječ je o tradicionalnoj izložbi koja se od 1980. godine do danas svake godine održava u Bežigradskoj galeriji u Ljubljani i važan je pregled stvaralačkog opusa Agate Freyer i njenog doprinosa lutkarskoj umjetnosti u Sloveniji i šire.

Posjetitelji mogu upoznati proces stvaranja počevši od skice, crteža i kipa do same lutke kao cjelovitog scenskog bića. Uz Agatu Freyer, autor postava je Edi Majaron koji se osvrnuo na izložbu, podsjetivši da s Agatom Freyer surađuje već 47 godina.


– Za Agatu Freyer karakteristično je da se ona uvijek prilagodi sadržaju priče. Pritom posebnu pažnju pridaje likovnoj dramaturgiji, a kao kreatorica lutaka ona s redateljem sukreira predstavu. Budući da je akademska slikarica, Agata Freyer često inspiraciju pronalazi u slikarstvu – rekao je Majaron. Agata Freyer s GKL-om Rijeka surađivala je kao kreatorica lutaka na predstavama »Mačak u čizmama«, »Sve o Žaklinama« i »Mala vještica«.