Skandal u riječkom kazalištu

Bivša uprava »Zajca« zatajila Gradu i Kazališnom vijeću više od 840.000 kuna duga!

Kim Cuculić

Uvidom nove uprave u dio spomenutih ugovora o autorskom radu do sada se došlo do podatka da se navedene obveze prema potpisanim ugovorima kreću u ukupnom iznosu većem od 840.000 kuna, priopćio je HNK. Stoga je nova uprava o tome obavijestila Kazališno vijeće

RIJEKA Nakon što smo pisali o tome da je bivša uprava HNK Ivana pl. Zajca, na čelu s intendanticom Nadom Matošević Orešković, navodno riječko kazalište ostavila u financijskim dubiozama – takve su se indicije i potvrdile. Poslije izvanredne sjednice Kazališnog vijeća, medijima je odaslano priopćenje Grada Rijeke koje potpisuju pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i predsjednik Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca Elvio Baccarini. U priopćenju se ističe da je bivša uprava riječkog HNK-a zatajila Gradu Rijeci i Kazališnom vijeću više od 840.000 kuna duga! U nastavku priopćenja piše sljedeće:

– U HNK Ivana pl. Zajca u tijeku je primopredaja zaduženja između stare i nove uprave kazališta. Tijekom primopredaje, koja još uvijek traje, nova uprava došla je do neugodnih saznanja vezanih uz financijsku situaciju u HNK Ivana pl. Zajca, o čemu je obavijestila Kazališno vijeće. Temeljem toga, Kazališno vijeće jučer je sazvalo izvanrednu sjednicu na kojoj ih je nova uprava obavijestila da je financijsko stanje u HNK Ivana pl. Zajca bitno drugačija od onoga kakvim ga je, u svojim redovitim izvještajima prikazivala bivša uprava.



– Nama je presudno važno započeti rad u riječkom kazalištu s potpuno razjašnjenim odnosima, obavezama i financijskom slikom. Odgovorno pod svaku cijenu! Konsternirali su nas dokumenti na koje smo naišli, kao i oni na koje još uvijek nailazimo, a s kojima očigledno ni Kazališno vijeće ni Grad kao osnivač nisu bili upoznati. Zahvalni smo im na brzoj i jedinoj ispravnoj reakciji. Sada je valjda i svim skepticima jasno zašto smo morali donijeti odluku o promjeni dirigenta na prvoj opernoj premijeri kao i zašto će repertoar u 10. i 11. mjesecu morat biti u nekim segmentima revidiran. Našoj publici međutim poručujemo da, ona barem, ni na koji način neće biti na gubitku. Uskoro ćemo objaviti novosti o realizaciji opernog projekta »Onjegin«, a veseli nas da je unatoč svim problemima broj naših pretplatnika iz dana u dan u porastu. Nadležne institucije neka započnu raditi svoj posao, a mi se okrećemo svojemu – obnovi riječkog kazališta.





Naime, u posljednjem šestomjesečnom izvješću kazališta, s kojim je upoznato i Kazališno vijeće i Grad Rijeka kao osnivač, naveden je ukupni kumulativni gubitak Kazališta u razdoblju od nekoliko godina od 2.651.533 kuna, od čega se 341.236 kuna odnosilo na gubitak iz šestomjesečnog razdoblja 2014. Navedeno šestomjesečno izvješće Kazališno vijeće je prihvatilo uz obrazloženje bivše uprave da se u prikazanom gubitku od 341.236 kuna nalaze i nenaplaćene obaveze od strane Grada kao osnivača te od strane drugih institucija s kojima su dogovorena sufinanciranja. Naime, Grad Rijeka je zbog otežanog punjenja gradskog proračuna doista kasnio s isplatama prema HNK, kao i prema mnogim drugim korisnicima proračuna, no nikada nije bilo upitno da će Grad preuzete obaveze doznačiti kazalištu. Jednako tako i druge institucije kasnile su s isplatama za sufinanciranje. Precizno, za razdoblje 1.1.2014. – 30.6.2014. Kazalište je imalo nenaplaćenih potraživanja u iznosu od 670 tisuća kuna, od čega je od Grada potraživalo 400 tisuća. Kako je uprava očekivala isplatu ovih sredstava, Kazališno vijeće nije odbilo šestomjesečno izvješće jer je bilo evidentno da će naplatom svojih potraživanja Kazalište pokriti cjelokupni šestomjesečni gubitak te umanjiti i ukupni prikazani dug.


Međutim, dolaskom nove uprave i ulaskom u proces primopredaje zadaća, te uvidom u različitu dokumentaciju, utvrđeno je, između ostalog, da postoje i financijske obaveze koje je bivša uprava Kazališta preuzela potpisujući ugovore o autorskom radu s različitim osobama. Te obaveze nisu bile prikazane u navedenom šestomjesečnom izvješću, niti u ranijim izvješćima. Dakle, uoće nisu predočene ni Gradu ni Kazališnom vijeću kao dodatna zaduženja Kazališta koja se temeljem određenih poslova trebaju platiti. Na taj je način bivša uprava obmanula i Kazališno vijeće i Grad Rijeku kao osnivača.


Uvidom nove uprave u dio spomenutih ugovora o autorskom radu, te započetom analizom, do sada se došlo do podatka da se navedene obaveze prema potpisanim ugovorima kreću u ukupnom iznosu većem od 840.000 kuna. Stoga je nova uprava o navedenom obavijestila Kazališno vijeće, a kako je tek dio dokumentacije analiziran, postoji bojazan da će, dodatkom mogućih obaveze drugog karaktera, ukupne dosad neprikazane obaveze Kazališta biti i veće.


Kazališno vijeće o svemu je obavijestilo Grad Rijeku kao osnivača, te je Grad odmah po saznanju pokrenuo postupak sukladno članku 6, stavku 6 Naputka o otrkivanju, postupanju i izvješćivanju o nepravilnostima u upravljanju sredstvima proračuna, proračunskih i izvanproračunskih korisnika.  Točnije, ovaj postupak podrazumijeva da gradonačelnik putem osobe zadužene za nepravilnosti o svemu navedenom izvijesti Ministarstvo financija s kojim potom surađuje u postupku nadzora. Taj je proces započet – piše u priopćenju.