Nova premijera lutkara

“Beba bebač”: Neverbalna predstava za najmlađe u Gradskom kazalištu lutaka

Kim Cuculić

Olja Dešić, David Petrović, Zrinka Kolak-Fabijan i Nisa Hrvatin / Vedran Karuza

Olja Dešić, David Petrović, Zrinka Kolak-Fabijan i Nisa Hrvatin / Vedran Karuza

Treći autorski projekt Davida Petrovića u riječkom lutkarskom kazalištu namijenjen je jednogodišnjim bebama, ali i njihovim roditeljima



Autorski projekt Davida Petrovića »Beba Bebač« premijerno će biti izveden u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u petak, 29. travnja, s početkom u 18 sati. Riječ je o neverbalnoj predstavi za najmlađi uzrast (+1), čime će i vrlo mala djeca na poseban način moći doživjeti kazalište lutaka, dok će roditelji i oni koji to uskoro žele postati imati priliku prisjetiti se ili pripremiti na sve vesele (ne)zgode roditeljstva.


Glumcu-lutkaru Davidu Petroviću ovo je već treći autorski projekt u riječkom lutkarskom kazalištu, a poticaj za ovu predstavu bio mu je taj što nema dovoljno predstava za najmlađe koje su pritom i bez teksta.


– Dodatni mi je izazov kako se približiti tako maloj djeci i što joj ponuditi. »Beba Bebač« predstava je o bebama, njihovim roditeljima i odrastanju u prvoj godini života. Priča počinje s roditeljima koji tek očekuju rođenje svojih blizanaca pa tata odlučuje mami dočarati njihov budući život s bebama. Djevojčica Beba i dječak Bebač suočavaju se s raznim izazovima kao što su grčevi, puzanje, ustajanje, posrtanje…




Dok će predstava odrasle podsjetiti da je uistinu važno činiti greške pa iznova pokušavati i učiti, mališani će se možda po prvi put susresti s lutkarskom umjetnošću te u tom, za njih novom, doživljaju pronaći kazališni ushit koji će ih pratiti u odrastanju – kaže David Petrović.



Predstava »Beba Bebač« posljednja je u mandatu Zrinke Kolak-Fabijan, koja je na mjestu ravnateljice Gradskog kazališta lutaka Rijeka od 2004. godine. Uskoro će ravnateljsku funkciju preuzeti Magdalena Lupi Alvir, a ovom prigodom Zrinka Kolak-Fabijan zahvalila je medijima na praćenju rada riječkog lutkarskog kazališta. Dodajmo i da je sponzor »Bebe Bebača« HiPP, koji je pripremio poklon-pakete za gledatelje.



Predstavu uz Petrovića izvodi Andrea Špindel, koja je kazala da izvođenje predstave za najmlađe postavlja pred glumca veliku odgovornost. Iako je predstava u trajanju od 25 minuta naizgled lagana, zapravo je fizički i mentalno dosta zahtjevna. »Beba Bebač« sastoji se od glumačko-plesno-animacijskih sekvenci, u čemu izvođači moraju biti matematički precizni.


Autorica lutaka, scenografije i kostima Nisa Hrvatin objasnila je da je ova predstava za bebe u lutkarskom pogledu stvarana na poseban način.


– Imamo dvije lutke, koje su ujedno i igračke. Sve je mekano i izrađeno od pliša, a prevladavaju pastelne boje. Ne koristimo standardni tip lutaka, a scenografija se sastoji od ogromnog jastuka. Naglasak je na mekoći – osvrnula se Hrvatin.


Glazbu je skladao Olja Dešić, a dramaturški suradnici su Goran Zelić, Andrea Špindel i Nataša Antulov. Asistent redatelja je Goran Zelić, a oblikovatelj rasvjete Sanjin Seršić.