Lutkarska premijera

“Beba bebač” Davida Petrovića: Predstava nježna poput pravih beba

Kim Cuculić

David Petrović i Andrea Špindel animiraju bebe-lutke / Snimio Petar Fabijan

David Petrović i Andrea Špindel animiraju bebe-lutke / Snimio Petar Fabijan

Iz želje da se repertoar ovog kazališta obogati i naslovom za najmlađi uzrast (+1), nastala je ova predstava koja posve male gledatelje – ali i one nešto veće – vodi u svijet beba



U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka premijerno je izveden autorski projekt »Beba Bebač« glumca-lutkara Davida Petrovića. Iz želje da se repertoar ovog kazališta obogati i naslovom za najmlađi uzrast (+1), nastala je ova predstava koja posve male gledatelje – ali i one nešto veće – vodi u svijet beba.


Neverbalna glumačka suigra


Scenarist i redatelj David Petrović zamislio je neverbalnu predstavu, koja se temelji na kombinaciji glumačke igre i animacije lutaka i predmeta. Andrea Špindel i David Petrović kroz svoju suigru, nalik onoj klaunovskoj, utjelovili su roditelje koji iščekuju rođenje svojih blizanaca – djevojčice Bebe i dječaka Bebača.


Ljubav između roditelja i dolazak djece na svijet prikazani su jednostavnim i mališanima bliskim simbolima, poput srca i cvijeta. Osnovnu ideju Davida Petrovića izvrsno slijede scenografske i kostimografske zamisli Nise Hrvatin, koja scenografiju temelji na velikom mekanom jastuku koji je prepun drugih rekvizita izrađenih od mekanih materijala – poput duda, kadice za kupanje ili bočice za bebe, a u jednom prizoru i sâm jastuk pretvara se u golemu lutku. Sve je u ovoj predstavi meko, suptilno i nježnih boja, kao što su uostalom i bebe.




Nisa Hrvatin je i autorica lutaka Bebe i Bebača, koji ujedno mogu biti i igračke. 


Puzanje, hranjenje, kupanje…


Premda predstava traje samo 25 minuta, Andrea Špindel i David Petrović glumom, pokretom i vještom animacijom lutaka dočarali su razne situacije iz života beba – od puzanja, hranjenja i kupanja, do snovitih prizora s mjehurićima od sapunice u kojima se Beba i Bebač pretvaraju u prave zvijezde. U ovoj predstavi bez teksta, bebe razvijaju vlastiti jezik – jezik zvukova i slika, a svijet beba priziva i glazba Olje Dešića.


Dramaturški suradnici na predstavi su Goran Zelić, Andrea Špindel i Nataša Antulov, a asistent redatelja je Goran Zelić. Oblikovatelj rasvjete je Sanjin Seršić. Glumačka i autorska ekipa ispraćene su pljeskom, a u gledalištu Gradskog kazališta lutaka Rijeka sjedila su i vrlo mala djeca kojima je ova predstava i namijenjena.


»Beba Bebač« posljednja je predstava u ravnateljstvu Zrinke Kolak-Fabijan, koju će ovih dana na mjestu ravnateljice riječkog lutkarskog kazališta zamijeniti Magdalena Lupi Alvir.