Predstava 'Taras' 13. rujna

Baltički dom u HNK: Revija sanktpeterburških kazališta u Zagrebu

Hina

Molièreov »Tartuffe« u suvremenom čitanju

Molièreov »Tartuffe« u suvremenom čitanju

Na festivalu Sanktpeterburške kazališne sezone bit će predstave »Taras«, »Solaris«, »Ludi novac« i »Tartuffe«



ZAGREB  Predstava »Taras« Festivalskog kazališta Baltički dom, prema motivima romana »Taras Buljba« Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, otvorit će 13. rujna 13. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone, koji u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu do 17. rujna donosi četiri predstave iz Sankt Peterburga.


Kako se ističe u najavi, riječ je o predstavama vodećih kazališnih redatelja iz Sankt Peterburga, čime središnji nacionalni teatar, na čijoj su sceni peterburška kazališta već nastupala u okviru kulturnih programa od 2016. do 2018. godine, nastavlja s predstavljanjem suvremene umjetnosti »sjeverne prijestolnice« Rusije, potičući stvaralačku razmjenu i jačanje kulturno-umjetničkih veza.


Gogolj i Lem


Prva predstava na programu bit će, 13. rujna, drama u dva čina »Taras«, koju je prema motivima povijesnoga romana »Taras Buljba« N. V. Gogolja režirao Sergej Potapov, mlada ruska redateljska zvijezda i dobitnik Nacionalne kazališne nagrade Zlatna maska.




Prema redateljevim riječima, tekst je u potpunosti osuvremenjen, »no ima nešto i od Gogolja«. »Zapravo su tri autora ove predstave: Gogoljev je tekst za Potapova posebno prilagodio dramski pisac Mihail Baškirov.


Rezultat je predstava u kojoj je pažljivo sačuvana središnja linija priče, isprepletena svakojakim zapletima i prožeta magijom. Tu nije riječ ni o kakvoj modi – ta je predstava posveta korijenima: Sergej Potapov unuk je šamana; otuda i brojni poganski detalji i simboli na sceni«, stoji u najavi.


U HNK-u Zagreb potom, 14. rujna, gostuje Državno dramsko kazalište Prijut komedianta s baletnom predstavom »Solaris«, nastavkom razmišljanja, započetih u istoimenom znanstveno-fantastičnom romanu Stanisława Lema.


Glavno pitanje glasi: Koja sila prethodi čovjeku i određuje njegovo postojanje? Radnja se odvija na stanici Zemlja i u svemirskome prostoru. Odlazeći na međuplanetarno putovanje, čovjek neizbježno uranja u istraživanje vlastitog, unutarnjeg svemira…


Ludi novac


Sanktpeterburško državno akademsko kazalište komedije N. P. Akimov predstavit će se 15. rujna s komedijom »Ludi novac« Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, u kojoj posebna vrsta privremene rime čini zaplet i problematiku satire Ostrovskog relevantnima za današnjicu.


Kao posljednju predstavu u programu, Moliereova »Tartuffea« 17. rujna zaigrat će na pozornicama središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra Sanktpeterburško državno kazalište Masterskaja.


U režiji umjetničkog voditelja tog mladog kazališta Grigorija Kozlova, Tartuffe je estet, pjesnik i glazbenik.


Za vrijeme trajanja festivala, od 12. do 17. rujna, u HNK-u Zagreb bit će postavljena izložba peterburškog fotografa Pavla Frančišina »Peterburg u zrakama sunca«, koja će predstaviti 20 radova urbanog krajolika.