Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Izlaze iz kazališta

Balet riječkog HNK: Foniadakisov "Bolero" izvodi se pod vedrim nebom

Foto: F. TUTEK-HAJNAL
Foto: F. TUTEK-HAJNAL
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2019. u 16:46 2019-07-12T16:46:40+02:00

ŠIBENIK/RIJEKA - Predstava »Bolero« u koreografiji Andonisa Foniadakisa i izvedbi Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca izlazi iz kazališta.

Danas će doživjeti prvo izdanje pod otvorenim nebom gostujući na Festivalu mediteranskog teatra »Purgatorije« u Tivtu, a hrvatsku će premijeru na otvorenom imati 23. srpnja u sklopu 9. Šibenik Dance Festivala, kad će riječki plesni umjetnici »osvojiti« Tvrđavu Barone. »Bolerom« je slavni grčki koreograf započeo suradnju s riječkim Baletom, koja će se nastaviti i 2020. kad je na programu EPK 2020 njegova cjelovečernja kreacija »Plamteća voda/Burning Water«.

Grčki trag

- Naše nas korijenje samo djelomično oblikuje, pa je tako i grčko plesno obrazovanje na koreografskom rukopisu Andonisa Foniadakisa ostavilo traga. »Grčki« trag u njegovim koreografijama čitam kao obilate pokrete i dionizijsko prepuštanje izvedbi, na što su plesači u njegovim koreografijama gotovo prisiljeni, kazala je Maša Kolar, ravnateljica Baleta riječkog HNK-a.

Foniadakis je »Bolero« posvetio velikanu suvremene plesne koreografije Mauriceu Béjartu: »Veliki umjetnici gotovo uvijek poštuju i vrednuju rad svojih kolega. Međusobno se nadahnjuju te suradnički otvaraju nove i inovativne pristupe izvornicima. Maurice bi sigurno uživao u još jednoj ludoj i kreativnoj interpretaciji Ravelova »Bolera«, kaže Maša Kolar, pozivajući zaljubljenike u plesnu umjetnost da se u Šibeniku prepuste pulsirajućem pokretu i glazbi »Bolera« kako bi ih ekstatična repeticija mogla uvesti u stanje transa.

Hrvatska prijestolnica plesa

Šibenik, Krešimirov grad čija je kulturna ponuda iz godine u godinu sve jača, uskoro postaje hrvatska prijestolnica plesa. Šibenik Dance Festival, koji se razvio u najposjećeniji plesni festival u zemlji, ove će godine biti održan od 22. do 27. srpnja i imat će oko 300 sudionika, a plesači, koreografi i pedagozi stižu iz Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Španjolske, Grčke, Albanije, Bugarske, Poljske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Festival će biti otvoren premijerom suvremene plesne predstave »From In« Xie Xin Dance Theatrea iz Kine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze