Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Majstorsko djelo

Balet ''Romeo i Julija'' S. Prokofjeva u koreografiji Patricea Barta premijerno u HNK-u Zagreb

Balet ''Romeo i Julija'' S. Prokofjeva u koreografiji Patricea Barta premijerno u HNK-u Zagreb
Balet ''Romeo i Julija'' S. Prokofjeva u koreografiji Patricea Barta premijerno u HNK-u Zagreb
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2016. u 14:11 2016-03-08T14:11:53+01:00

 U godini u kojoj svijet obilježava 400. obljetnicu smrti Williama Shakespearea, Balet Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb priprema novu izvedbu baleta »Romeo i Julija« Sergeja Prokofjeva čiju koreografiju potpisuje slavni francuski koreograf Patrice Bart, a čijom će premijerom u subotu 19. ožujka ravnati ravnatelj Opere HNK-a, maestro Nikša Bareza. 
Mnogi su skladatelji napisali glazbu za balet ili operu prema Shakespeareovoj drami »Romeo i Julija«, jednoj od najljepših, najtragičnijih i najčitanijih priča svjetske literature koja već četiri stoljeća služi kao nepresušno vrelo inspiracije autorima različitih umjetničkih područja, stoji u najavi.

 Prokofjevljev balet, prema sinopsisu Adriana Piotorovskog i Sergeja Radlova, majstorsko je djelo iznimna i bogata umjetničkog izričaja kojim je otvorena nova stranica u povijesti baletne umjetnosti i koje je od svojega nastanka 1938. godine neprekidno nadahnuće mnogih naraštaja koreografa i redatelja, dodaje se.
Djelo je svjetsku praizvedbu doživjelo u Brnu, u Češkoj, u prosincu 1938., a u revidiranoj glazbenoj verziji izvedenoj 1940. u Marijinskome teatru u tadašnjemu Lenjingradu, u koreografiji Leonida Lavrovskog.

 Najnovija produkcija slavnog baletnog djela šesto je uprizorenje priče o tragičnim veronskim ljubavnicima u HNK-u Zagreb. Prvo je bilo već 1948., samo nekoliko godina nakon konačne redakcije partiture, u koreografiji Margarete Froman, a istu je predstavu vidjela i londonska publika prigodom gostovanja zagrebačkog Baleta 1955., tek upoznajući Prokofjevljev balet »Romea i Juliju«. Godine 1964. koreograf Dimitrije Parlić donio je svoju verziju baleta, 1972. novo uprizorenje potpisao je Ivica Sertić, 1983. Waczlaw Orlykowski je postavio balet premijerno izveden na Dubrovačkim ljetnim igrama, a 2002. Dinko Bogdanić.

 »Svaka od tih verzija temeljila se na klasičnome baletnom izričaju, dramaturški slijedivši Shakespeareov predložak. Najnoviji koreografski prikaz baleta ostvarit će Patrice Bart, nagrađivani francuski koreograf iznimne reputacije, dugogodišnji baletni majstor i član uprave Baleta pariške Opere, koji je mnogim svojim djelima ostavio neizbrisiv trag na najvažnijim svjetskim baletnim pozornicama te utjecao na brojne koreografe i baletne umjetnike«, ističe se u najavi.

 U predstavi »ostvarenoj njegovim karakterističnim klasičnim rukopisom koji osobito vodi računa o karakterizaciji likova«, sudjeluju solisti i ansambl Baleta HNK, Iva Vitić Gameiro, Miruna Miciu, Natalia Horsnell, Catarina Meneses, Andrea Schifano, Guilherme Gameiro Alves, Takuya Sumitomo, George Stanciu, Azamat Nabiullin, George Baldovin, Tomislav Petranović, Duilio Ingrafia, Simon Yoshida, Svebor Sečak, Milka Hribar Bartolović, Saule Ashimova, Andrej Izmestjev, Kornel Palinko i drugi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.