KAZALIŠTE ULYSSES

»Antigona – 2000 godina kasnije« – današnja aktualnost mitske priče

Vanesa Begić

Tiskovna konferencija na Brijunima na kojoj je najavljena nova premijera / Foto CROPIX/ Goran Sebelic

Tiskovna konferencija na Brijunima na kojoj je najavljena nova premijera / Foto CROPIX/ Goran Sebelic



Uz Maju Izetbegović, koja tumači ulogu Antigone, u predstavi – nastaloj prema prijevodu Svetlane Slapšak  – glume Dženana Džanić (Ismena), vladar u Tebi Kreont, Jokastin brat i ujak Antigone i Ismene je Rade Šerbedžija, dok Hemona glumi Ermin Bravo. Slijepi porok Tiresija je Damir Urban, a Euridika Katarina Bistrović-Darvaš. Ulogu Zborovođe ima Jelena Lopatić, a Dječak je Vedad Suljagić.


Kostimografkinja predstave je Bjanka Adžić Ursulov, scenografkinja  je Mirna Ler, koreografkinja Ivana Kalc, a scenski pokret radio je Mladen Vasary. Skladatelj je Nigel Osborne, video je napravio martino Šesnić, svjetlo Andrei Hajdinjak, a zvuk Davor Rocco.



– Istovremeno, to je priča koja nas upravo danas spretno sustiže i tjera da zastanemo, osvrnemo se i prepoznamo sebe, preispitamo vlastite stavove u ovom našem (ne)vremenu – kako interpretacijom mita tako i dokumentarističkim dramaturškim intervencijama koje otvaraju prostor diskusije o postojanju te teme kroz tisućljeća – dodala je Udovičić Pleština.


 Timski rad


Rade Šerbedžija koji u predstavi igra Kreonta naveo je da je sretan i ponosan što su napravili taj veliki kazališni posao i što su krenuli u koprodukciju, a posebno mu je drago što u predstavi glume i studenti s Odsjeka Gluma, mediji, kultura Sveučilišta u Rijeci te s Odsjeka za glumu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti.


 – Rad na predstavi nije bio uvijek lagan, no zadovoljni smo postignutim te iznimnom sinergijom koja je stvorena radom i suradnjom glumaca raznih generacija – rekao je.


Redateljica predstave Lenka Udovički kaže da zadnjih dana rade bez prestanka – noću završavaju svjetlo na predstavi,  tu su i glumačke probe, a važan je bio i rad sa studentima koji su pokazali veliki entuzijazam.




Skladatelj Nigel Osborne, koji surađuje s kazalištem Ulysses od samih početaka, već godinama radi s djecom iz Srebrenice i okolice, pripremajući na taj način i predstave. Ukupno 35 djece, od kojih dio s posebnim potrebama, sudjelovalo je u predstavi naslovljenoj »Dobrodošli u slobodu«, gdje su pjevali, recitirali i svirali.


Djeca su naglasila da su zadovoljna tim projektom i Brijunima, prekrasnim otokom, a Osborne je rekao da s djecom radi u Srebrenici, kao i u Rovinju.



– Smatram da je predstava rezultat zajedničkog promišljanja, stoga potičem glumce da iznesu svoje ideje, da se zajedno preispitujemo, oslobađamo i da od sebe dajemo maksimum, kaže Lenka Udovički.


Govoreći o svojoj ulozi, onoj naslovne junakinje, Maja Izetbegović je rekla da je ulogu dobila audicijom na MESS-u.


Bezvremenska tema


– Zahvalna sam na predivnoj ekipi, puno smo učili jedni od drugih, surađivali, radili, a glumiti tako značajnu junakinju jako je važno za svaku glumicu, naglasila je Izetbegović.


Selma Spahić je u ime MESS-a kazala da su radosni zbog te koprodukcije te da je rad na predstavi puno značio svim sudionicima.


 – Drago mi je da je u realizaciji sudjelovao toliko veliki broj glumaca i studenata, a »Antigona«, koja se u zadnje vrijeme stalno izvodi jer je atemporalna, vrlo je aktualna za naše područje, kazala je Spahić.


Lenka Udovički također je naglasila da je ta tema o grobovima, preminulima, traženju grobova i više nego aktualna za naše područje, pa i u toj činjenici leži razlog što se vrlo često izvodi u raznim kazalištima. Rade Šerbedžija je kazao  da ova predstava na neki način prikazuje i granice između anarhije i totalitarizma.


Premijera predstave je 15. kolovoza, s polaskom broda iz Fažane u 20.15 sati, a reprize su u isto vrijeme 16, 18, 19, 20, 21. i 22. kolovoza.