Apsolutni pobjednik

“Amerika” najbolja predstava 29. Gavellinih večeri

Hina

Sve su nagrade dodijeljene jednoglasno, a svi laureati, po ocjeni prosudbenog povjerenstva, uz ostale ispunjavaju i kriterij ostvarivanja Gavellina načela kazališne "suigre" na koju se u svojem odabiru referirala i ovogodišnja izbornica, teatrologinja Nataša Govedić



Predstava “Amerika” u režiji Janusza Kice i koprodukciji GDK Gavelle i HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka najnagrađivanija je predstava 29. Gavellinih večeri s osvojenim nagradama za najbolju predstavu festivala, najbolju predstavu u produkciji kazališta iz RH, najbolju režiju, te najbolju mušku ulogu Živku Anočiću.


Nagrade za najbolju produkciju hrvatskih kazališta, najbolju režiju, te mušku i žensku ulogu ove su godine, uz nagradu za najbolju predstavu festivala, dodijeljene po prvi puta, a o njima je odlučivalo prosudbeno povjerenstvo u sastavu teatrologinja Mira Muhoberac, dramski glumac Goran Grgić i redatelj Samo Strelec.


Nagrade “Dr. Branko Gavella” za najbolju predstavu ovogodišnjih Gavellinih večeri te za najbolju predstavu u produkciji hrvatskih kazališta pripale su predstavi “Amerika” nastaloj po motivima prvog, nedovršenog romana Franza Kafke, koja se svojom “kvalitetom, kompaktnošću, poetičnošću i poetikom, snagom i čvrstoćom” izdvaja od ostalih predstava uvrštenih u izbor 2014. jer “najbolje i najdosljednije promiče vrijednosti redateljske poetike, pedagoških načela, filozofskoga promišljanja i egzistencijalne snage utemeljitelja kazališta domaćina festivala, dr. Branka Gavelle”, kazala je Muhoberac obrazlažući nagrade na svečanoj dodjeli u utorak navečer u Gavelli.




“Ta predstava umjetnički poticajno konkretizira sve vrijednosti Gavellina odnosa prema kazališnom svijetu, pokazujući intenzivno glumačko suatorstvo u radnom procesu koje je rezultiralo čvrstoćom i konzistentnošću, uz kazališno inteligentno i suptilno inzistiranje na detaljima i nijansama”, dodala je.


Sve su nagrade dodijeljene jednoglasno, a svi laureati, po ocjeni prosudbenog povjerenstva, uz ostale ispunjavaju i kriterij ostvarivanja Gavellina načela kazališne “suigre” na koju se u svojem odabiru referirala i ovogodišnja izbornica, teatrologinja Nataša Govedić.


Nagrade – bistu utemeljitelja kazališta Branka Gavelle, rad akademika Ivana Sabolića, te skulpturu u bronci, rad akademskog kipara Miljenka Sekulića – ravnatelj kazališta Boris Svrtan uručio je Hrvoju Klobučaru i Siniši Ružiću, uz Anočića jedinim Gavellinim glumcima u predstavi, u kojoj u višestrukim ulogama još nastupaju glumci riječkog HNK-a Nika Mišković, Jelena Lopatić, Davor Jureško, Dražen Mikulić, Jasmin Mekić, Igor Kovač, Aleksandra Stojaković, Biljana Torić i Olivera Baljak.


Za glavnu ulogu mladog imigranta Karla Rossmanna najboljim glumcem festivala proglašen je Živko Anočić, koji je tom ulogom “ostvario glumačko remek-djelo, napravivši velik iskorak u svom dosadašnjem opusu”. “Od početka do kraja svim svojim bićem na pozornici, dosljedan i precizan u prikazu Kafkina protagonista, Anočić ulogom Karla Rossmanna arhetipski snažno i nježno prikazuje prevladavanje straha od svijeta i svijeta vlastita identiteta”, mišljenje je prosudbenog povjerenstva.


Januszu Kici dodijeljena je nagrada za najbolju režiju, jer “temeljitim pristupom Kafkinu opusu, istraživanjem silnica otuđenja i blaga humora u njegovim romanima, u ‘Americi’ stvara preciznu, konzistentnu, do kraja u tekstu utemeljenu režiju zasnovanu na izvrsnu radu s cijelim ansamblom i sa svim suradnicima”.


Ogroman tekstualni, egzistencijalni i stvaralački materijal koji je imao pred sobom, redatelj je svladao “suptilnim redateljskim rukopisom, jedinstvenim estetskim kodom snovite suigre, nasmiješena humora i željene ljubavi, pokazavši da su Bildungsdrama i predstava danas moguće”, stoji u obrazloženju sudačkog panela koje je pročitala Muhoberac.


Najbolja glumica po mišljenju žirija u prvoj godini dodjele te nagrade mlada je slovenska filmska i kazališna glumica Nina Ivanišin. Ona se u glumačkom ansamblu nagrađene predstave Borštnikovog srečanja “Svadba” redatelja Jerneja Lorencija po tekstu Rudija Šelige, u produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, Slovenija, “izdvaja posebnom poetičnošću i vrhunski prikazanim promjenama osjećaja tuge i sreće, nade i čežnje, ostvarivši ulogom Lenke pravi glumački biser”.


“Dosljednim, zasanjanim pogledom, iznimnim govorom, gracilnim pokretima, začudnom igrom s glumačkim partnerima, Ivanišin realizira poetsku i poetičnu glumu potpuno sljubljenu s tekstom i Šeligovim dramskim kodom magijskoga realizma te pokazuje da je kazališna suigra moguća u obrubu i velu estetskoga svemira izvrsna Šeligova teksta i ofelijanske tragičnosti”, smatra prosudbeno povjerenstvo.


Svrtan je istaknuo kako se trotjedno “kazalisno druženje” u Gavelli ove godine bavilo propitivanjem prisnosti u kazalištima Hrvatske i regije, i njihovim pripadajućim poetikama, estetikama i dosezima u živom susretu “u kojemu se otvaramo i samospoznajemo”.


Publiku, koja je snažnim pljeskom i ovacijama pozdravila izlazak na pozornicu Gavelle svih laureata, s aktualnim je tematskim preokupacijama hrvatskih i regionalnih kazališta na 29. Gavellinim večerima od 13. prosinca upoznalo pet izvedenih hrvatskih predstava ocijenjenih ponajboljima prema izboru teatrologinje i kazališne kritičarke Nataše Govedić, te tri kazališne uspješnice iz regije, pobjedničke predstave festivala Borštnikovo srečanje (Maribor, Slovenija), Sterijino pozorje (Novi Sad, Srbija) i Festivala bosanskohercegovačkih pozorišta/kazališta u Brčkom.


Na zatvaranju je, već tradicionalno, nakon uručenja nagrada i izvan konkurencije izvedena još predstava “Misterij Buffo” Vladimira Vladimiroviča Majakovskog u režiji Aleksandra Popovskog i produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana.