Festival mladog glumca

»Aleksandra Zec« najbolja predstava na festivalu u Banja Luci

Svjetlana Hribar

Ivana Roščić proglašena je najboljom mladom glumicom



BANJA LUKA » Nakon gostovanja na Međunarodnom festivalu mladog glumca Zaplet 06, održanog u organizaciji Gradskog pozorišta »Jazavac« iz Banja Luke, stručni žiri u sastavu Stojan Matavulj (glumac) Varaždin, Slađana Zrnić (glumica) Banja Luka i Ana Đorđević (redateljica) Beograd najboljom predstavom festivala proglasio je naslov »Aleksandra Zec« HKD Teatra iz Rijeke, a Ivana Roščić proglašena je najboljom mladom glumicom, po glasovima publike.


   Predstavu je režirao i odabrao glazbu Oliver Frljić, dramaturg je Marin Blažević, scenografkinja Ljerka Hribar, kostimografkinja Sandra Dekanić, dizajner svjetla Dalibor Fugošić, a – uz Ivanu Roščić – igraju Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Igor Kovač, Nikola Nedić, Jurica Marčec te djevojčice Jana Mileusnić, Lucia Filičić, Nina Batinić i Morana Mladić, članice dramskog studija ZIM (Zajc i Malik) iz Rijeke.


   U obrazloženju nagrade žiri je naveo sljedeće: »Služeći se vješto doziranom direktnošću, kombinovanjem poetičnosti i dokumentaristike, ova predstava ostvaruje vrlo snažno dejstvo, odnosno niz raznolikih dejstava na publiku, od kojih su mnogi, s namjerom, protivrječni. ‘Aleksandra Zec’ na pozornicu, kao na tribinu, o kojoj su prije jednog vijeka – s pravom ili ne – maštali najveći teatarski teoretičari i praktičari Evrope, iznosi ne sublimiranu sliku društvene stvarnosti, već najočigledniji imenom-i-prezimenom nazvan otisak njene pojavnosti, čime se pozorište smješta u žižu društva gdje mu je i mjesto.




   Naposljetku, njen je kvalitet i to što nije posvećena samo podsjećanju na tragične žrtve u državama čiji je žitelji danas gledaju, indirektno i suptilno ali vrlo snažno, na način na koji podsvijest govori kroz san, postavlja pitanje kakav je u ovom trenutku odnos svih nas prema potencijalnim novim žrtvama sličnim djevojčici koja bi nosila ime Aleksandra Zec«.


   Na festivalu Zaplet 06 koji je ove godine trajao od 21. do 27. listopada, izvedene su predstave iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.