Prvi put u Rijeci

Aktualno “čitanje” Molierea: Premijera “Mizantropa” u HNK-u Ivana pl. Zajca

Kim Cuculić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Prema riječima redatelja Igora Vuka Torbice, u predstavi su pokušali sagledati krajnost vrline kao što je istina, odnosno je li ona samo maska



RIJEKA Kao posljednji premijerni naslov u ovoj kazališnoj sezoni Hrvatska drama HNK-a Ivana pl. Zajca izvest će »Mizantropa« francuskog komediografa Jeana-Baptistea Poquelina Molièrea. Premijera je na velikoj pozornici »Zajca« u srijedu, 24. svibnja u 19.30 sati, a režija je povjerena Igoru Vuku Torbici – jednom od trenutačno najzanimljivijih mlađih redatelja u regiji. »Mizantrop« je praizveden 1666. godine u Parizu, a sada je po prvi put na sceni riječkog HNK-a.


Kako je ovim povodom istaknuo intendant Marin Blažević, tri su razloga za postavljanje »Mizantropa« – prvi je taj što riječka publika želi više glumačkih predstava, dramskih tekstova i komedija, drugi je Igor Vuk Torbica, a treći glumica Katarina Bistrović Darvaš, gošća iz Zagrebačkog kazališta mladih.


Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić podsjetila je da se riječkoj publici Igor Vuk Torbica dosad predstavio naslovima »Razbijeni vrč« i »Hinkemann« na Međunarodnom festivalu malih scena, a riječ je o redatelju koji gradi prepoznatljiv redateljski rukopis. Kovačić je najavila vrlo suvremeno i aktualno »čitanje« Molièrea, na granici između tragičnog i komičnog, a kao ključno pitanje koje otvara predstava »Mizantrop« navela je temu istine.




Prema riječima Igora Vuka Torbice, u predstavi su pokušali sagledati krajnost vrline kao što je istina, odnosno je li ona samo maska i neka vrsta obrane od svijeta koji krije vlastite mane. U tom smislu riječki »Mizantrop« odstupa od originala i nije samo komedija.


– Naša predstava nije klasična i nismo toliko »vjerni« u kompoziciji, ali nismo dirali odnose među likovima. Napravili smo određene montaže u replikama, no nije narušena osnovna Molièreova narativna struktura. Kad je riječ o pitanju istine, svaka istina u biti je i politička istina – osvrnuo se Igor Vuk Torbica.


Glavnu ulogu Alcestea utjelovit će Jerko Marčić. Ulogu Alcesteove ljubavi Célimène tumači Katarina Bistrović Darvaš. Célimèninu prijateljicu Arsinoé igra Olivera Baljak. Orontea, Célimènina obožavatelja, u alternaciji glume Jasmin Mekić i Nikola Nedić. Ulogu Éliante tumači Marija Tadić. Markiza Acastea utjelovit će Dražen Mikulić, dok Philintea igra Leon Lučev.


Predstava se radi prema prijevodu Vladimira Gerića, dramaturginja je Nataša Antulov, skladatelj Josip Maršić, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, koreografkinja Ivana Kalc, a oblikovatelj svjetla Boris Blidar.