Nagrađeni lutkari

24. SLUK: Devet nagrada riječkom »Velom Joži«

Kim Cuculić

Stručni ocjenjivački žiri u sastavu Jelena Kovačić, Zlatko Krilić i Srećko Šestan, dodijelio je predstavi čak 9 nagrada i to u kategorijama za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju (Rene Medvešek), za najbolje animacije (Božena Delaš i Zlatko Vicić), za najbolju kreaciju lutaka i maski (Milena Matijević Medvešek, Rene Medvešek i Luči Vidanović), za najbolju scenografiju (Rene i Milena Medvešek), za najbolju glazbu (Matija Antolić) te za najbolji dizajn rasvjete (Deni Šesnić)



OSIJEK Gradsko kazalište lutaka Rijeka s predstavom Vladimira Nazora »Veli Jože«, u režiji Renea Medvešeka, apsolutni je pobjednik 24. SLUK-a koji je održan u Osijeku od 2. do 5. svibnja.


Stručni ocjenjivački žiri u sastavu Jelena Kovačić, Zlatko Krilić i Srećko Šestan, dodijelio je predstavi čak 9 nagrada i to u kategorijama za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju (Rene Medvešek), za najbolje animacije (Božena Delaš i Zlatko Vicić), za najbolju kreaciju lutaka i maski (Milena Matijević Medvešek, Rene Medvešek i Luči Vidanović), za najbolju scenografiju (Rene i Milena Medvešek), za najbolju glazbu (Matija Antolić) te za najbolji dizajn rasvjete (Deni Šesnić).


»Veli Jože« također je dobitnik nagrade za ukupnu likovnost predstave »Branko Stojaković« koju tradicionalno dodijeljuje Kazalište lutaka Zadar.




Odsjek za povijest hrvatskog kazališta HAZU dodijelio je GKL Rijeka i predstavi »Veli Jože« povelju za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni, dok je Almira Štifanić, članica GKL-a Rijeka, od organizacijskog odbora 24. SLUK-a primila priznanje za dugogodišnji doprinos hrvatskom lutkarstvu.


Kako piše u obrazloženju nagrada riječkim lutkarima, redateljska poetika Renea Medvešeka uvijek nas iznova vraća na istinsku ljepotu kazališne igre.


Ona ima moć da nas izmjesti u neku novu realnost koja nam se sasvim neočekivano ukazuje kao naša vlastita.


Njegova je režija u neprestanom dijalogu s mitom i izmaštanim svjetovima iz kojih crpi kreativnost, prenoseći je na glumački ansambl i ostale suradnike. Ako bi se njegov rad trebao opisati jednom riječju ta bi riječ bila poštovanje, on poštuje pisca, glumce, suradnike i publiku, te prije svega prostor igre…»Veli Jože« predstava je koja se svim svojim elementima ove godine nametnula kao izuzetno kazališno ostvarenje – ističu članovi prosudbene komisije.


Nagradu za najbolju scensku prilagodbu dobile su Tamara Kučinović i Maja Sviben za predstavu »Grga Čvarak« Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Nagradu za najbolju animaciju dobili su i Karolina Horvat za predstavu »A, tko si ti?« Kazališne družine Pinklec Čakovec i Edi Ćelić za predstavu »Grga Čvarak« Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.


Nagrada za najbolji tekst nije dodijeljena jer nije bilo originalnog dramskog teksta. Stručni ocjenjivački sud dodijelio je i posebnu nagradu za inovativnost u lutkarstvu predstavi »Luda šuma« Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba & Glej gledališča Ljubljana.


Nagrada dječjeg prosudbenog odbora dodijeljena je jednoglasnom odlukom predstavi »Grga Čvarak« Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.


Odsjek za povijest hrvatskog kazališta HAZU dodijelio je povelje i Gradskom kazalištu lutaka Split za predstavu »Čudnovate zgode šegrta Hlapića« i Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku za predstavu »Grga Čvarak«, a priznanja za dugogodišnji rad u lutkarstvu dobili su i Gordana Krebelj, Robert Košta, Srđan Brešković i Siniša Ardalić.