GKL

Kazališta lutaka Rijeka: Sezonu otvara Pipi duga čarapa

Kim Cuculić

Zadovoljni – Marsinah Vokši Rosenfeld, Ivan Šarar i Magdalena Lupi Alvir / Snimio V. KARUZA

Zadovoljni – Marsinah Vokši Rosenfeld, Ivan Šarar i Magdalena Lupi Alvir / Snimio V. KARUZA

Lutkari će pripremiti tri premijerna naslova koja još nisu izvođena u Rijeci, a reprizni repertoar donosi četrnaest predstava



Gradsko kazalište lutaka Rijeka najavilo je novu, 2016/17. kazališnu sezonu, čiji je moto »Nacrtaj se u kazalištu!« Predstavila ju je ravnateljica Magdalena Lupi Alvir, najavivši tri premijerna naslova. U rujnu će sezonu otvoriti »Pipi Duga Čarapa« Astrid Lindgren, u režiji Ivane Đilas. Zatim će u studenom biti obnovljeno »Moje tijelo« Magdalene Lupi Alvir i Žaka Valente, a u siječnju će biti praizvedena »Wanda Lavanda« autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc. Ciklus pričopredstava nastavit će se premijerom pričopredstave s božićno-novogodišnjom tematikom.


Kako je kazala Magdalena Lupi Alvir, ideja je da se svake sezone predstavi jedna nova kazališna forma, a u novoj sezoni to je pričopredstava – spoj pripovjednog, izvedbenog, glazbenog i glumačkog s animacijskim elementima. Svaka sezona otvorit će i jednu tematsku cjelinu koja je bitna za današnju djecu.


– S predstavom »Pipi Duga Čarapa« otvaramo tematsku cjelinu o drugima i drugačijima, za koje je upravo Pipi postala sinonim. Glavni lik priče »Wanda Lavanda« je ovčica Wanda koja se zbog svoje šarene vune ističe među ostalim životinjama i svojim neobičnim izgledom odstupa od svoje okoline i od svojih prijatelja. Oba ova naslova po prvi put se izvode u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka – istaknula je Lupi Alvir.




Reprizni repertoar donosi četrnaest predstava, među kojima je i hit-predstava »Pepeljuga« s kojom će posjetitelji riječkog kazališta lutaka ući u 2017. godinu. Na programu je i »Šuma Striborova«, kojom će biti obilježena stota godina od prvog izdanja »Priča iz davnine« Ivane Brlić Mažuranić. U novoj kazališnoj sezoni GKL-a nastavlja se i edukativno-umjetnički projekt »Lutkofor«, a u sklopu projekta »Philolab4kids« – koji okuplja ekipu mladih umjetnika i filozofa – nastat će interaktivna predstava »Srećine cipele« prema djelu H.C. Andersena.


Ove godine bit će održana i 21. Međunarodna revija lutkarskih kazališta, najavljene su i lutkarsko-dramske radionice te Mali lutkarski razgovori.


Marsinah Vokši Rosenfeld, voditeljica promidžbe i marketinga, osvrnula se na obiteljske sezonske pakete ulaznica pod nazivom »Praščići« i »Maslačak«, a moguće je nabaviti i poklon bon za predstave GKL-a. Predstavljena je i sezonska knjižica, čiji je sponzor »Metronet«, a ilustracije i grafičko oblikovanje potpisuje Petra Blažinčić. Ovom prilikom pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar naglasio je ulogu Gradskog kazališta lutaka u projektu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture.