Pjevački zbor iz Brna

Kantilena: Katedralni zvuk djevojačkog zbora

Svjetlana Hribar

Najviša razina glasovnog suzvučja – mladi djevojački zbor Kantilena / Snimio Vedran KARUZA

Najviša razina glasovnog suzvučja – mladi djevojački zbor Kantilena / Snimio Vedran KARUZA

Teško je reći što je od izvedenih skladbi bilo bolje – duhovni ciklus ili svjetovni, s narodnim pjesmama i onima Antonina Dvoraka



RIJEKA Pjevački zbor Kantiléna iz Brna koji je tijekom 59 godina svog postojanja radio pod vodstvom renomiranih dirigenata i surađivao s mnogim orkestrima i suvremenim skladateljima, a danas djeluje pri Filharmoniji Brno – gostovao je ovog tjedna u Rijeci, u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu.


Prava je šteta što se u publici te večeri nisu našli svi voditelji riječkih zborova (viđena je tek nekolicina), pa i zboristi, jer ovo je bila rijetka prilika da se čuje djevojački zbor koji je u stanju u nevelikoj koncertnoj dvorani proizvesti – katedralni zvuk. U svom mlađem izdanju – gotovo polovina pjevačica je, reklo bi se, još u dječjoj dobi – zbor Kantilena je stigao pod dirigentskim vodstvom  Jakuba Kleckera (1982), dirigenta i zborovođe koji s ovim zborom surađuje od 1993. godine, kada je najprije bio pjevač, a potom asistent zborovođe, a u klavirskoj pratnji orguljaša Jakuba Janšte.


Teško je reći što je od izvedenih skladbi bilo bolje – duhovni ciklus u kojem su se našle i skladbe Palestrine, Faurea, Gounoda, Mendelssohna, ili svjetovni, s narodnim pjesmama i onima Antonina Dvoraka.




Zbor je pod vodstvom Jakuba Kleckera demonstrirao najvišu razinu glasovnog suzvučja – kristalno čistih prvih i zvonkih drugih soprana te profinjene baze u prvim i drugim altima. Savršene intonacije i predane ritmičke točnosti, zbor je ostavio dojam ansambla u kojem postoji potpuna ravnoteža među dionicama koje zajedno zvuče kao skladan akord jednog instrumenta. Bez forsiranja, s lakoćom, odnjegovanih  glasova i kultiviranog zapjeva, zbor Kantilena priredio je na Trsatu iznimnu večer.


Izdvajajući iz zborskog kurikuluma tek neke od podataka, zabilježimo da je zbor Kantiléna nastupio na više od 1.500 koncerata u 17 europskih zemalja, SAD-u, Kanadi, Rusiji i Japanu; pobjeđivao na europskim i svjetskim natjecanjima – apsolutni je pobjednik na natjecanju u Arezzu (Italija, 1981) i Neerpeltu (Belgija, 1984. i 2006.) Kantiléna 2008. osvaja dvije zlatne medalje na Svjetskoj olimpijadi pjevačkih zborova u Grazu, kao i 2015. kad osvaja zlatne medalje u kategorijama omladinski zbor, mješoviti, muški i ženski zborovi, te je apsolutni pobjednik u kategoriji izvođenja duhovne glazbe.


Koncert u Rijeci bio je jedna od njihovih  destinacija na hrvatskoj turneji, pod pokroviteljstvom češkog Veleposlanstva.