"Osobite gradilište"

Kako smo gradili Skale do Sunca: Neobična umjetnička avantura u Staroj Novalji

Davor Mandić



STARA NOVALJA – Što su Skale do Sunca? Teško je reći u jednoj rečenici, no ono što se može sa sigurnošću pretpostaviti, tko se ove nedjelje, 8. rujna oko 20 sati nađe u Staroj Novalji na programu pod nazivom »Kako smo gradili Skale do Sunca, 2012/13/14/15« to će definitivno saznati i pritom se duhovno i socijalno ispuniti.


Skale do Sunca ime je osobitog gradilišta, kako to kaže Stanislav Habjan iz Umjetničke radionice Petikat, voditelj projekta i autor izložbe.


– U starom kaštelu na stazi uz more, u prostoru nekadašnjeg poštanskog ureda, a još ranije spremišta za ribarske arte, ljeta 2012., 2013., 2014., 2015., oblikovani su projekti i proizvodi vezani uz povijest, prirodu i ljude Stare Novalje.




Program izložbi i događanja, namijenjen svima »ki nam dojdu i volu ovo misto«, bio je rezultat suradnje Umjetničke radionice Petikat, Grada Novalje, mjesta Stara Novalja i Ministarstva kulture RH.


Četiri godine kasnije, početkom kolovoza 2019., ispred novog mjesnog doma u Staroj Novalji, osvanuo je plakat s poznatim znakom Sunca… – ovako, i dalje pomalo kriptično priča Habjan, no o tom je kompleksnom, a u biti jednostavnom projektu i teško drugačije govoriti.


– Radi se ukratko o proslavi uspjeha i trajanja jedne neobične umjetničke avanture, autorskog koncepta koji je čudesno zaživio na planu čitavog jednog malog mjesta, i koji se eto, ovim događajem, nastavlja. A sam događaj uključuje otvorenje izložbe, u stvari predstavljanje stalnog postava u prostoru novog mjesnog kulturnog Doma, zatim koncert Orkestra Skala do Sunca, benda, dakle, »graditelja«, koji će izvesti prvi put pjesme napisane baš za Staru Novalju, i naravno feštu.


U Orkestru Skala do Sunca kao glavni ženski vokal, uz »Vruće divojke iz kuća Livić i Čatare«, nastupit će Mary May, skladateljica i pjesnikinja, nova zvijezda hrvatske glazbene scene, zatim Sreten Mokrović, glumac i gitarist, potom četiri člana glazbene družine Cinkuši, i ja, koji sam za ovaj projekt napisao pjesme koje će se izvesti – kaže Habjan, dodajući da će događaj biti garniran i prisustvom HTV-ove ekipe koja o projektu radi dokumentarni film.


Jedna od pjesama koje će biti izvedene


Čovjek iz Drljande


čovjek sam iz Drljande/mjesta poznatog po tekstu/kojeg nikad/nije bilo/u izvornom tekstu // čovjek sam iz Petrike/mjesta poznatog po tajni/one riječi/koja duše/naše liječi // čovjek sam iz Kaštela/dižem skale nasred sela/odozgo će/vidjet sebe/slika cijela // nikada nikada nikada nikada neću ja/odgonetnut tajnu/što te vuče/da me vučeš/u Metajnu/(neću lajnu) // čovjek sam iz Drljande/drljam pisma svaki dan/trajekt tu je/kad zbog bure/negre van // čovjek sam iz Drljande/mjesta poznatog po tekstu/kojeg Mance/ni imal/u svom tekstu