Jazz is Back! BP

Kad dirigent zapleše: Svjetski jazz orkestar Glazbenih mladeži zaključio turneju

Davor Hrvoj

Hrvatska glazbena mladež po drugi je put odabrana za organizatora, a Grožnjan za domaćina Svjetskog jazz orkestra mladih koje je ove godine vodio slavni trombonist Louis Bonilla



GROŽNJAN Treće večeri festivala Jazz is Back! BP, koji se do 28. srpnja održava u Grožnjanu, nastupio je Svjetski jazz orkestar Glabenih mladeži. Zahvaljujući svojem predanom i iznimno uspješnom radu na polju jazz pedagogije Hrvatska glazbena mladež po drugi je put u posljenje četiri godine odabrana za organizatora, a Grožnjan za domaćina ovog orkestra.


Ove je godine orkestar djelovao pod vodstvom slavog kostarikanskog trombonista, skladatelja i glazbenog pedagoga Louisa Bonille, koji živi i djeluje u New Yorku. Nakon audicije održane u Bruxelessu odabrani su glazbeni iz Hrvatske, Slovenije, Švedske, Norveške, SAD-a, Izraela, Francuske, Rusije, Njemačke, Italije, Latvije, Koreje, Mađarske i Austrije.


Orkestar je program uvježbavao u Gržnjanu odakle je krenuo na turneju tijekom koje je nastupio na Liburnia Jazz festivalu u Lovranu, u klubu Jazz in Podio u Baselu, u okviru ciklusa Jazz in Lauda u Njemačkoj, Noth Sea Jazz festivalu u Rotterdamu i Brusella Etno & Jazz festivalu u Bruxelessu.




 Za svaki od tih koncerata pripremili su različit program sastavljen, među ostalim, od djela iz repertoara slavnih orkestara koji su djelovali pod vodstvom Thada Jonesa, Stana Kentona, Buddyja Richa, Woodyja Hermana i Billa Holmana.


Na programu grožnjanskog koncerta bili su standardi, Bonilline skladbe, ali i djela članova orkestra. Bonilla je poticao članove da pišu skladbe i aranžmane tako da su tijekom turneje izveli i djela nekih od njih. Na grožnjanskom koncertu svi su se predstavili i kao solisti, a francuski trombonist Paco Andreo u jednoj je izvedbi dirigirao orkestrom.


Među mladim glazbenicima ove su godine u orkestru svirali hrvatski kontrabasist Ivar Roban Križić, student druge godine Visoke gazbene škole u Grazu te slovenski glazbenik Vid Jamnik, student druge godine na najpoznatijoj svjetskoj jazz školi, Berklee School of Music.


Upravo je Jamnik bio solist u izvedbi skladbe »I Love You ZJQ« Boška Petrovića. Bio je to posebno dirljiv trenutak, jer Jamnik je bio prvi vibrafonist-polaznik Ljetne jazz škole koju je Petrović vodio. Bonilla nije propustio nekoliko puta tijekom koncerta istaknuti Petrovićev značaj u edukaciji polaznika »grožnjanske akademije«.


Poticajan u vođenju orkestra, Bonilla se predstavio i kao sjajan solist na trombonu, a dojmljive su bile upravo izvedbe njegovih skladbi »I Talking Now« i »No. 58«. U nekoliko izvedbi kao gost pridružio se gitarist Elvis Stanić koji je taj dan doputovao u Grožnjan da bi kao predavač prisustvovao Ljetnoj jazz školi Hrvatske glazbene mladeži koja počinje danas i trajat će do 27. srpnja.


Na kraju koncerta članovi orkestra javno su zahvalili glavnoj tajnici Hrvatske glazbene mladeži Dubravki Dujmović Kušan koju je tijekom retro swing izvedbe, na oduševljenje publike, Bonilla zamolio za ples.