Festival tolerancije

Jewish film festival slavi prvi jubilej: Od holokausta do današnje Europe

Maja Hrgović

Od 9. do 15. travnja, u kinima Europa i Tuškanac, biti će prikazano 68 filmova koji otvaraju pogled i na današnju situaciju u Europi



ZAGREB Filmovi koji će biti prikazani na desetom Festivalu tolerancije – Jewish Film Festivalu, ne govore samo o holokaustu i strašnim posljedicama koje je nacizam ostavio na životima preživjelih, žrtava, njihovih obitelji i društva u cjelini – nego i o širem kontekstu današnjice, koja sve više podsjeća na etape prije bujanja nacizma u Europi. Selektor Branko Lustig  govorio je o tim paralelama na jučerašnjoj konferenciji za novinare u hotelu Sheraton, gdje je predstavljen dosad najambiciozniji program festivala koji će se održati od 9. do 15. travnja u kinima Europa i Tuškanac.


– Započeli smo s jednim kinom, a sad je program tako nabujao da će se održavati u dva kina. Odabrali smo izvrsne filmove koji će zanimati publiku, koji su napravljeni iz razloga koji su razumljivi i bliski ljudima ovdje. Ukupno ih je 68 i otvaraju pogled i na današnju situaciju u Europi, na primjer film »Mi smo mladi, mi smo snažni«, to je moj favorit, radnja se događa u gradiću u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, čije se stanovništvo buni protiv uvozne jeftine radne snage iz Koreje, istaknuo je Lustig, koji je na konferenciji govorio s Natašom Popović, direktoricom festivala. Lustig je iz programa izdvojio još nekoliko zanimljivih igranih filmova: »Kapo u Jeruzalemu«, dirljivi film o bivšem logorašu, »Kolonija« redatelja Floriana Gallenbergera o postratnom valu emigracije iz Njemačke u Južnu Ameriku, koji će biti premijerno prikazan na otvorenju, a koji na intrigantan način prikazuje uspostavu nekovrsne tajne policije i logora u Čileu koji podjećaju na holokaust.

Nataša Popović je istaknula kako je misija Festivala tolerancije otvarati prostor za teme kojima se u medijima ne ostavlja puno mjesta – a osim kroz igrani program, činit će to bogatim programom dokumentaraca, diskusijama i edukacijskim jutrima, od koje je jedno rezervirano za Lustigova sjećanja na iskustvo logora, a jedno za predavanje Mirka Ilića o simbolima mržnje.


Već 5. Travnja počinje popratni program festivala, otvorenjem izložbe »From Afar« talijanskog fotografa Alessandra Pensa koji od samog početka prati najvažniju priču današnjice – migrantsku krizu. Izložba će biti otvorena u Laubi, a odabrane su fotografije snimljene na balkanskoj ruti. Organizatori pozivaju škole da se prijave za grupni obilazak uz stručno vodstvo, kao i na program »Edukacijska jutra«.