"100 + 1"

Zlatna plaketa Nedi Rački: U “Kortilu” otvorena izložba crno bijele fotografije

Nela Valerjev Ogurlić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Na natječaj se prijavilo 56 autora s više od 350 fotografija



RIJEKA U galeriji Kortil otvorena je izložba crno-bijele fotografije »100+1« koju Fotoklub Color Rijeka priređuje četvrtu godinu zaredom. Ove godine na natječaj se prijavilo 56 autora s više od  350 fotografija iz cijele Hrvatske, uz njih nekoliko iz Slovenije te jednu autoricu iz Lisabona. Članovi žirija Jolanda Todorović, Fedor Vučemilović i Ivica Nikolac za izložbu su odabrali 52 fotografije, a pohvale i nagrade dobilo je šestero autora. Zlatnu plaketu osvojila je Neda Rački iz Zagreba za  fotografiju »Black and White«. Srebrna plaketa dodijeljena je Željku  Krnčeviću iz Šibenika za fotografiju »Briškula«, dok je Sanja Buterin iz Lovrana dobila Brončanu plaketu za fotografiju »Warrior«. Pohvale su  dobili  Zvonimir Perić i Snježana Bratanović iz Pule, te Nives Kocijan iz Male Subotice.


Projekt »100+1«, prema riječima Ivice Nikolca, u svom polazištu ima visoko postavljene estetske  kriterije. Ideja da se radi prepoznatljiva i na neki način specifična izložba crno-bijele fotografije podrazumijeva mogućnost da se ovisno o raspoloživom izložbenom prostoru i količini pristiglih fotografija odabere najmanje 50+2, a  maksimalno 100+1 najbolja fotografija. Odabir žirija ujedno je smjerokaz kako treba raditi, a naglasak je na prepoznatljivom autorskom izričaju.


Po mišljenju Jolande Todorović, bavljenje crno-bijelom fotografijom u svijetu prezasićenom vizualnim senzacijama, predstavlja svojevrsno resetiranje prenatrpane vizualne memorije i povratak na polazišnu poziciju gdje se izražajnost postiže minimalnim sredstvima. Baviti se danas crno-bijelom fotografijom znači vizualno se opismenjavati. Trebamo joj se diviti i iz nje još puno učiti, smatra Todorović.




Prema riječima pročelnika Odjela za kulturu Ivana Šarara, zagađenje kojem smo izloženi mnogo je šire od vizualnog. Po njegovu sudu, izložene fotografije mnogo točnije oslikavaju realan život i ono bitno u njemu od sadržaja za koje vjerujemo da će »spasiti svijet«, poput Europske prijestolnice kulture, nove Vlade i nogometa. To je sve  nebitno, rekao je – puno bitniji je svijet na ovim  fotografijama. Izložba će biti otvorena  do 23.  lipnja.