Izložba

“Život je lijep” Vjekoslava Voje Radoičića i Bane Milenkovića u galeriji Bruketa 2

P. N.



U galeriji Bruketa 2 postavljena je izložba Vjekoslava Voje Radoičića i Bane Milenkovića pod nazivom “Život je lijep”. Izložbu je moguće pogledati tijekom listopada i studenog u galeriji Bruketa 2 u Strossmayerovoj u Rijeci.


“Naš bi život bio prazno platno da nije umjetnosti. A kako umjetnost stvaramo i živimo već više od 40 godina, naše je platno puno duginih boja. Ima tu i vedre žute, i strasne crvene, i oblačno plave…


Uostalom, s umjetnošću se budimo, umjetnost dišemo, umjetnost boji svaki naš dan i bilo bi čudno da i tu život nije posložio samo njemu poznatu ravnotežu.




I upravo kad je jesen zamirisala u zraku, ili nam se dogodio tek onaj poznati umjetnički trenutak nadahnuća, iz naše smo bogate palete stali izdvajati vedre boje. I tako su se nekako prirodno, sa zajedničkom niti vedrine, izdvojila dvojica umjetnika – Vjekoslav Vojo Radoičić i Bane Milenković.


Iako je Radoičić primarno orijentiran na urbane motive, dok Milenković ispisuje svoj intimistički rukopis, jedno im je zajedničko – šaren i optimističan pogled na život.


Život je lijep, ili filmski La vita è bella, kao da poručju obojica sa svakim svojim potezom kista i svakom kapljicom boje na papiru, platnu, drvu ili keramici.


Ništa manji doživljaj ne pružaju ni njihove serigrafije, koje su se eto, slijedom želje za vedrim oslikavanjem jeseni, našle na zidovima naše Galerije Bruketa 2 na Sušaku. Isprepleteni u optimističnom koloritu i želji da prkose sveopćem sivilu, Radoičićevi i Milenkovićevi motivi prizivaju građane da ih primijete, dožive, da im dopuste da ih razvesele”.


Vjekoslav Vojo Radoičić je slikar, grafičar, ilustrator, scenograf i kipar rođen 1930. godine u Požegi. Redovni je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba i udruženja umjetnika VBO iz Beča. Živio i radio u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju, danas stvara uz more, u svojoj Rijeci. Izlagao je u zemlji i svijetu na više od 180 samostalnih izložaba. Potpisuje pedesetak kazališnih scenografija za velike i male, te ilustracije brojnih knjiga za djecu i mlade od kojih je neke u cijelosti sam realizirao.


Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za umjetnost koju krasi originalnost, nekonvencionalnost i radost igre. Uz mnogobrojne nagrade i priznanja, posebno se ističe Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo za 2005. godinu.Njegov rad i utjecaj u Rijeci i šire je nemjerljiv, omiljen i prihvaćen, predstavlja umjetnički fenomen koji je odavno iskoračio izvan naše zemlje i postao prepoznatljiv na svjetskoj likovnoj sceni.

Bane Milenković rođen je 9. kolovoza 1963. u Novom Sadu. Godine 1982. upisao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a diplomirao je 1988. u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. Izlagao je na gotovo stotinjak samostalnih i više od 140 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autor je nekoliko javnih spomenika u Hrvatskoj i inozemstvu (SRC Mladost Zagreb, Park skulptura Golubinjak i Baudso Italija). Osim slikarstvom, bavi se i kiparstvom, keramikom i scenografijom. Za svoju umjetničku djelatnost primio je više nagrada i priznanja.


Njegovu pažnju dodatno zauzima i zanimanje za svijet keramike. Izloženi par cipelica na ovoj izložbi najava su i nove velike tematske izložbe u pripremi.