"Godina konja"

Ženski motivi ilustratora Kulturne revolucije

Vanesa Begić

Zhou Yingchao četvrti je u nizu značajnih kineskih umjetnika (prethodno su u Puli bili predstavljeni Yin Yang, Shi Liru i Li Zhuo) koji su, svaki svojim udjelom, bitni kreatori suvremene kineske likovne umjetnosti



PULA  Posljednja izložba iz ciklusa »Godina konja« upriličena je u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre u Puli.


Zhou Yingchao četvrti je od značajnih kineskih umjetnika – prethodno su bili predstavljeni Yin Yang čije su slike trenutačno izložene u MMSU-u i Malom salonu u Rijeci, zatim Shi Liru i Li Zhuo – koji su, svaki svojim udjelom, bitni kreatori suvremene kineske likovne umjetnosti, po mnogima jedne od najvitalnijih i najkreativnijih scena u svijetu. 


   Kao i prethodne, i ovu je izložbu priredio Ante Glibota, cijenjeni pariški galerist i redoviti član Europske akademije znanosti, umjetnosti i literature iz Pariza, autor više značajnih knjiga i studija o kineskim suvremenim umjetnicima. 




   – Želja nam je bila da i naša publika upozna suvremenu kinesku umjetnost kroz rad njihovih najznačajnijih protagonista. Izložbe smo uspjeli organizirati zahvaljujući gospodinu Gliboti, i tako je tijekom gotovo pola godine pulska publika mogla pobliže steći uvid u djelovanje vodećih kineskih umjetnika – kazao je u povodu izložbe kustos MSUI-ja Mladen Lučić, ističući da Yingchao spada među umjetnike srednje generacije. 


   Ante Glibota kazao je da je ovaj slikar rođen 1951. godine te da je bio sudionik Kulturne revolucije u Kini 1966. godine. 


   – Nakon srednje škole pridružuje se frakciji »Crvenih stražara«. Zadužen za oslikavanje brojnih plakata i novina za propagandu Kulturne revolucije, radio je kao grafički dizajner, a istodobno je usavršava svoje kreativne i umjetničke vještine. I prije negoli je upisao akademiju, bio je već kompletan slikar, vrlo talentiran, koji se bavio i ilustracijom – rekao je Glibota. 


   Zhou Yingchao je sredinom osamdesetih godina prošloga stoljeća izradio više od 700 ilustracija za ilustrirani englesko-kineski i kinesko-engleski rječnik koji izdaje Sveučilište u Nanjingu. Istražuje nove slikarske tehnike i putuje Kinom proučavajući drevnu kinesku umjetnost i arhitekturu. Živi i radi u Pekingu.


Muzej suvremene umjetnosti Istre predstavio je njegovih pedesetak recentnih ulja na platnu većeg formata, a jedna od glavnih umjetničkih preokupacija toga umjetnika su žene. Pulska izložba Zhoa Yingchaoa ostaje otvorena do 7. rujna, a ona riječka Yin Yanga do 2. rujna.