Izložba u Principiju

Zavičaj: Ljepote Primorsko-goranske županije u objektivu 74 autora

Andrea Bralić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prvu nagradu osvojila je Rebeka Legović za kolekciju »Ni na nebu ni na zemlji«. Druga nagrada pripala je Goranu Grudiću za rad »Ispovijed«, a treću nagradu zaslužio je Đordano Bucci za podvodne fotografije



RIJEKA U Galeriji Principij jučer je otvorena izložba fotografija pod nazivom »Županija u jednom danu 2018.« koju je realizirao Fotosavez Primorsko-goranske županije. Na natječaj je prijavljena 581 fotografija od 96 autora u 116 prijava na proljetnom i jesenjem fotografiranju Županije. Za izložbu je izdvojeno 90 fotografija od 74 autora.


Prvu nagradu osvojila je Rebeka Legović za kolekciju fotografija »Ni na nebu ni na zemlji« koje prikazuju Centar Gervais & Hotel Imperial u Opatiji. Druga nagrada pripala je Goranu Grudiću za fotografiju »Ispovijed«, a treću nagradu zaslužio je Đordano Bucci za podvodne fotografije. Diplome su dobili Elma Dujić, Dubravka Kanjski i Dario Dorčić, a pohvale Jelena Cetinja Vukelić, Ena Topić, Erika Peran, Olga Karlović, Vanja Pastuhović, Stanislav Juretić i Darko Mohar.


Svi mladi autori dobili su zahvalnicu za sudjelovanje i za njegovanje i razvijanje osjećaja prema vrijednostima vlastitog zavičaja, a to su: Miriam Volarić, Tihana Rukober, Darija Rukober, Alma Dedić, Marta Kožul, Matea Rački, Petra Veselin, Eni Beljan, Manda Bradičić, Aleksija Vukelić, Natalija Dokmanović, Bela Glušica i Lina Glušica.





Specifičnost ovog natječaja je u tome što se može snimati samo jedan dan u proljeće i jedan dan u jesen i u pravilu je to nedjelja. Ove godine fotografiralo se 15. travnja i 14. listopada, a autori su snimali prirodne i kulturne ljepote, svakodnevicu ukućana i susjeda, radne običaje, poljodjelske radove, ribarenje, radove u vrtu, more, popravak ili pospremanje barki, popravljanje ribarskih mreža, navodi Borislav Božić, predsjednik Fotosaveza i inicijator projekta »Županija u jednom danu«, Borislav Božić u najavi izložbe.


Na ovaj projekt mogli su se javiti stanovnici Primorsko-goranske županije koji imaju fotografski aparat i koji prepoznaju ovu jedinstvenu prigodu, a snimati su mogli i svi koji se tu samo zateknu na određeni, zadani datum.Značaj ovog projekta je i u tome što lokalno stanovništvo snima svoj kraj i odabire ono što oni misle da je važno i vrijedno za njih i što treba biti u ovakvoj fotografskoj zbirci i time sami građani sudjeluju u stvaranju fotografske memorije svoga kraja za buduće generacije, ističe Božić.