Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
19. travnja 2019.
Muzej informatike

Zanimljiva izložba u muzeju Peek&Poke: Hommage dobu informatičkih početaka

Zanimljiva izložba u muzeju Peek&Poke: Hommage dobu informatičkih početaka
Zanimljiva izložba u muzeju Peek&Poke: Hommage dobu informatičkih početaka
Autor:
Objavljeno: 9. listopad 2018. u 15:27 2018-10-09T15:27:42+02:00

U poznatom riječkom muzeju može se pogledati izložba fotografija modela stavljenih u kontekst naslovnica informatičkog časopisa Računari

RIJEKA U Muzeju informatike Peek&Poke u sklopu nedavne proslave 11. rođendana otvorena je izložba fotografija ženskih modela stavljenih u kontekst starih naslovnica legendarnog informatičkog časopisa Računari. Jedinstvene fotografije djelo su Anuške Linc, Riječanke s adresom u Ljubljani, dok je za tekstove na »naslovnicama« bio zadužen Davor Pasarić iz Kreativnog odjela, odnosno Peek&Pokea. Njih dvoje otkrili su nam kako je nastala prvotna ideja za takvim nečim i koliko se razlikovala od finalnog »proizvoda«.

Anuška: Realizacija je nadmašila prvotna očekivanja zahvaljujući Davoru koji je naslovnice opremio odlično promišljenim tekstovima. Mnogi skrivaju i posebna značenja. Ne želim previše odati, najbolje da vam sam objasni na izložbi, ali fantastično je zaokružio priču.
Davor: Anuška je »kriva« za sve. Mi u Muzeju nikada ne bismo pomislili da možemo izvesti ovako ambicioznu ideju znajući da većinu projekata izvodimo s »nula kuna«.

Ovdje je sve odrađeno profesionalno: dvodnevni photo session, retro garderoba, frizure, šminka i retuširanje fotografija. Prvotno su to trebale biti samo fotografije po uzoru na originale uz naša računala iz muzeja, ali onda se to brzo razvilo u ideju da osmislimo cijele naslovnice na način kao da je časopis nastavio izlaziti. Naravno, započeli smo s brojem u kojem se na naslovnici spominje kako je u Rijeci otvoren Muzej informatike Peek&Poke.

Bolja promocija

Otkud, zapravo, uopće ideja da se napravi ovakvo nešto?

Anuška: Živim za lude ideje! Naišla sam na članak s originalnim naslovnicama Računara i odmah pomislila da bi Peek&Poke bio savršen poligon za rekreiranje naslovnica. To je jedino mjesto koje ima sva ta računala kao eksponate u svom postavu.

Zašto ste odlučili snimiti ovu seriju fotografija? Tko su vam bili modeli?

Anuška: Jedan od razloga bio je frustracija stagnacijom Rijeke. Htjela sam dati nešto gradu u kojem sam odrasla, a kako nisam tip osobe koji gunđa bez da išta poduzima, okupila sam ekipu i krenula u akciju. Osim toga, činilo mi se da muzej poput Peek&Poke zaslužuje bolju promociju. Modeli su mi bile prijateljice s kojima sam već odradila neka snimanja te njihove poznanice koje su bile zaintrigirane idejom. Zovu se Ana, Katarina, Lea, Mateja i Natalija.

Možete li nam otkriti nešto više o časopisu Računari?

Davor: Radi se o legendarnom informatičkom časopisu nastalom sredinom 80-ih kao specijalno izdanje časopisa Galaksija koji se bavio znanstveno-popularnim temama. To je bio prvi takav časopis u tadašnjoj državi i izlazio je do 1995. Sadržaj mu je bio ozbiljan, radilo se o temama vezanima uz programiranje, hardver, softver, računalne mreže i informatizaciju poslovanja, a bio je prepoznatljiv po naslovnicama koje su uvijek bile zanimljive i ležerne, a u to rano doba razvoja informatike promovirale su ženu kao ravnopravnu poslovnu korisnicu računala, a često i programerku. U doba revolucije osobnih računala to je bilo neobično jer su tada računala smatrana dominatno muškim interesom. Ova serija fotografija umontiranih na izmišljene naslovnice svojevrsan je hommage tom dobu informatičkih početaka.

Sjajne reakcije

Tko je sve sudjelovao u realizaciji »naslovnica« i u kojoj funkciji?

Anuška: Osim već spomenutih modela, tu je bila vintage stilistica Tjaša Gračner, moj muž Gregor u ulozi asistenta te Svetozar Nilović Tozo i Davor Pasarić koji su nas ugostili u Muzeju i pobrinuli se da imamo svu potrebnu opremu pri ruci.

Kakve su reakcije na fotografije?

Anuška: Otvorenje izložbe je prošlo odlično. Pogotovo me vesele oduševljene reakcije poznavatelja originalnih Računara koji su isprva mislili da je riječ o originalima!

Davor: Reakcije su sjajne jer većina na prvi pogled na shvati »gdje je kvaka« i pomisle da su to originali. Iznenadio se čak i iskusni Rino Groppuzo koji je pohvalio ideju i izvedbu.

Hoćete li fotografije izložiti još negdje osim u Peek&Pokeu?

Anuška: U planu je otvaranje sličnog muzeja u Ljubljani gdje trenutno živim tako da bih voljela i tamo predstaviti ovaj projekt. U međuvremenu pozivam sve retro entuzijaste i »geekove« po duši da pogledaju našu izložbu pod vodstvom Davora.

Davor: Naš dragi Novi list prvi je dobio objavu naslovnica, a zatim ćemo, tijekom sljedećih tjedana, objaviti većinu i na web-stranici Muzeja i na društvenim mrežama. Kasnije ovi radovi ostaju u stalnom postavu muzeja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka