Impulse u Palachu

Zabranjeno plakatiranje: Hvala na tako dobrima crtežima

Ivana Kocijan

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

U Galeriji SKC-a otvorena je retrospektiva »Zabranjeno plakatirati« grafičara Igora Hofbauera i Darka Kujundžića koji su poznati i kao tvorci vizualnog identiteta Močvare



RIJEKA Drugo izdanje Impulse Festivala, sedmodnevne manifestacije koju drugu godinu za redom organiziraju Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci i Distune promotion, danas je u Galeriji SKC-a otvoreno izložbom »Zabranjeno plakatirati« Igora Hofbauera i Darka Kujundžića.


Na izložbi koju je moguće razgledati radnim danom od 17 do 20 sati predstavljena je retrospektiva grafičara koji su poznati i kao tvorci vizualnog identiteta Močvare, a zaslužni su i za većinu plakata koji krase sobe generacija poklonika buke i distorzija, posjetitelja kultnog zagrebačkog kluba.


Otvorenje izložbe koju je službeno otvorio voditelj Studentskog kulturnog centra Zoran Baljak privuklo je mnogobrojne ljubitelje likovne i glazbene umjetnosti koji su, sudeći po pozitivnim komentarima i velikom zanimanju za radove dvojice umjetnika, jako dobro upoznati s njihovim bogatim opusima.




– Hvala ti što radiš tako dobre crteže – jedan od komentara koji je stigao iz publike tijekom otvorenja izložbe, najbolje svjedoči o tome koliki je njihov značaj.


Igor Hofbauer je diplomirani slikar, ilustrator i autor stripova, a njegov prepoznatljiv stil kombinacija je klasičnih američkih stripova i film noira, pop arta, njemačkog ekspresionizma i ruskog konstruktivizma. Na izložbi se predstavio radovima crtanima rukom i nastalima u razdoblju od 2000. i 2010. godine.


S druge strane, Darko Kujundžić na sceni je prisutan od 2002. godine, kao dizajner koncertnih plakata, gitarist grupe Cripple and Casino, scenarist i glumac trash megahita »Bore Lee: U kandžama velegrada«.


Impulse Festival, manifestacija čija je osnovni cilj promocija urbane kulture, posebno njenog glazbenog segmenta, večeras se u Filodrammatici nastavlja izvedbom plesnih predstava »Love Will Tear Us Apart« i »Boys Don’t Cry« Petre Hrašćanec i Saše Božića. U sljedećim danima riječku publiku očekuju i druge, filmske i glazbene poslastice.