Otkucaji vremena

Usponi i padovi urarske industrije: Izložba ”Stoljeće ručnog sata” u Rijeci

Nela Valerjev Ogurlić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Prije stotinu godina muškarci nisu htjeli nositi ručne satove – smatrali su to ženskim modnim dodatkom – a tek kad su nakon Drugog svjetskog rata iz mode izašli prsluci, ručni satovi potpuno su preuzimaju funkciju džepnog sata



RIJEKA – U Pomorskom i povijesnom  muzeju Hrvatskog primorja otvorena je izložba »Stoljeće ručnog sata«,  autorice dr. sc. Vesne Lovrić  Plantić,  muzejske savjetnice i voditeljice zbirke satova  u  Muzeju za umjetnost i obrt iz Zagreba.  Izložba je u MUO-u  bila  postavljena prošle godine, vezano uz obilježavanje 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata, budući da ručni sat upravo u to  vrijeme ulazi  u širu upotrebu.


Iako se prvi ručni satovi sporadično  pojavljuju  već u 16. stoljeću na ženskim narukvicama,  tek je Prvi svjetski rat potaknuo  njihovu  masovnu proizvodnju, jer su bili  mnogo praktičniji za vojnu upotrebu  od džepnih satova: prvi  su ih koristili  vojnici u rovovima.  Muškarci  su  ih isprva doživljavali  kao  ženski  modni dodatak i nisu ih lako prihvatili: gospoda  s početka  20. stoljeća  govorila su  da  bi radije nosila suknje nego ručne satove.  No,  kad su se počeli pojavljivati na  rukama  ratnih veterana, a posebno  avijatičara koji  su bili pojam  hrabrosti i  muževnosti,  prihvatili su  ih  i oni koji su ih željeli  imitirati. Nakon Drugog svjetskog rata, kad iz mode izlaze prsluci, ručni satovi  potpuno preuzimaju funkciju džepnog sata.


Na  izložbi su prikazana  182 ručna  sata,  a  koncipirana je u nekoliko cjelina. Jedna pokazuje muške satove prateći razvoj u njihovu oblikovanju i tehničkim inovacijama,  dok su ženski  satovi prvenstveno shvaćeni  kao  modni dodatak i  kontekstualizirani  foto uvećanjima  koja  prikazuju  modu proteklih vremena. Zasebna  cjelina posvećena je satovima za posebne namjene, poput ronilačkih, a  posebno je  obrađen i fenomen Swatch sata koji  se pojavio kao  odgovor na krizu  koja je pogodila  švicarsku  industriju satova  nakon što je japanski Seiko 1969.  počeo s proizvodnjom jeftinih kvarcnih satova.




U  uvodnom dijelu izložbe  Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja predstavlja jedan ručni sat i tri džepna sata iz  vlastite  kolekcije.