Slikari

Uručene nagrade Četvrtog bijenala slikarstva: Zlatku Keseru Grand Prix

Kim Cuculić

Dobitnica Nagrade za mladog umjetnika je Martina Grlić, a Nagrade »Iva Vraneković« Grgur Akrap i Andrea Musa



ZAGREB Nagrade Četvrtog bijenala slikarstva dodijeljene su u Domu hrvatskih likovnih umjetnika. Odbor za dodjelu nagrada u sastavu: Tomislav Buntak, Snježana Pintarić (MSU), Biserka Rauter Plančić (Moderna galerija), Tomislav Vuić (HPB) i Josip Zanki dodijelio je HPB Grand Prix nagradu (15.000 kuna) Zlatku Keseru. Dobitnica HPB nagrade za mladog umjetnika (10.000 kuna) je Martina Grlić.


U kategoriji Nagrade »Iva Vraneković« dobitnici dvije jednakovrijedne nagrade su Grgur Akrap i Andrea Musa, koji su nagrađeni iznosom od po 10.000 kuna i samostalnom izložbom. Odbor za dodjelu nagrada pohvalio je Spartaka Dulića, Ivicu Malčića i Stipana Tadića.


Kako piše u obrazloženju, Zlatko Keser je akademik, profesor slikarstva, slikar jakog energetskog naboja, beskompromisan u borbi s pitanjima o pojavnosti slike, živući klasik suvremene likovne scene. Njegove slike na ovogodišnjem Bijenalu slikarstva odišu neposrednošću, tehnički su besprijekorne, govore na najbolji način o životnoj energiji koju slikar predstavlja kroz seriju manjih formata i jednom na velikom platnu




Nagrađena Martina Grlić je na Bijenalu slikarstva izložila dio ciklusa »Kolektivni snovi«, koji je u cijelosti predstavljen ove godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Martina Grlić aktivno djeluje na slikarskoj sceni od 2010. godine. U svome opusu vješto preispituje nasljeđe političkog, ekonomskog i društvenog sustava socijalističkog razdoblja dekonstruirajući ga kroz rodni aspekt, modele politike sjećanja i čitanja slike.


Kako je istaknuto, zahvaljujući nagrađenim umjetnicima Andrei Musi i Grguru Akrapu, nagrada »Iva Vraneković«, umjetnik umjetniku, ostvaruje svoju misiju da kroz čin nagrađivanja konkretno dinamizira nove vektore u kulturi, posebice u segmentima likovnog i vizualnog djelovanja za koje se i dodijeljuje.


Izložba je otvorena do 29. listopada.