Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 21° 21° 1
23. ožujka 2019.
Samostalna izložba

Uranjanje u tišinu: U Galeriji "Kortil" predstavlja se mlada umjetnica Sanja Jureško

Foto: Marko Gracin
Foto: Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 10. travanj 2017. u 10:02 2017-04-10T10:02:11+02:00

Slikarica rođena u Rijeci prvi put se, nakon izložaba u Zagrebu, Supetru i Splitu, samostalno predstavlja riječkoj publici. Njeni ženski portreti smješteni su ispod razine mora, kao u plodnoj vodi koja štiti od prevelikog broja informacija

RIJEKA Izložba pod nazivom »Tišina 2.0« mlade riječke akademske slikarice Sanje Jureško otvorena je u Galeriji »Kortil«. Umjetnica se predstavlja akrilima na platnu velikih dimenzija, a kako je prilikom otvorenja izložbe kazao autor teksta u popratnom katalogu Anđelko Mihanović, riječ je o seriji radova koje je Sanja Jureško započela još tijekom svojih posljednjih dana na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti pod mentorstvom profesora Zlatka Kauzlarića Atača.

– Dio radova dosad je bio izložen u zagrebačkoj galeriji »Greta« te u podrumima Dioklecijanove palače u Splitu u sklopu izložbe »Tišina«. Iako rođena u Rijeci, Sanja Jureško tek se sada predstavlja riječkoj publici.

Riječki projekt razlikuje se od prije spomenutih u nekoliko elemenata: u odabranim radovima, funkcioniranju istih u drugačijem izložbenom prostoru i, što je najvažnije, u samom konceptu.

Dok je »Tišina« osim tematike sugerirane u samom naslovu konceptualno bila fokusirana na motive mora i žene, izložba u Rijeci predstavlja razvoj prethodne serije.

U moru

More, sa svojim koloritom, zaokruživalo je u prijašnjim izložbama ideju smiraja, kontemplacije i činilo je utočište liku snažne i odlučne žene. Sada podmorski portreti s blagim osmijesima ne čine zatvorenu, heterogenu cjelinu. Ambijent koji stvaraju u interijeru »Kortila« nije potpuno harmoničan jer ga prekida slika »Krik«, koja je primjer minucioznih slikarskih vještina Sanje Jureško.

Njeni ženski portreti smješteni su ispod razine mora, kao u plodnoj vodi koja štiti od prevelikog broja informacija. Umjetnica time stvara meditativno stanje i otvara filozofska pitanja tko smo, što smo i kuda idemo

? Autorica pritom publici ne servira ideju punu općih mjesta o propadanju kvalitete života uslijed dominacije tehnologije i masovnih medija. Ona nepretenciozno stvara priliku za djelovanjem individue u kreaciji vlastitog, novog pristupa okolini i društvu, priliku za pojedinca da osmisli svoj vlastiti mir. Jer Jureško se u ovom procesu ne obraća masama, već pojedincu – osvrnuo se kustos Anđelko Mihanović.

Izolacija od buke

Ovim povodom obratila se i Helena Semion-Tatić iz Odjela za kulturu Grada Rijeke, istaknuvši da je Sanja Jureško tijekom studija bila stipendistica Grada Rijeke. Semion-Tatić dodala je i to da su radovi izloženi u »Kortilu« poziv na izolaciju od buke i uranjanje u neki vlastiti prostor.

Riječka izložba ostvarena je i uz potporu Primorsko-goranske županije, a uz zahvalu sponzorima Sanja Jureško posebnu zahvalnost uputila je svojem mentoru Zlatku Kauzlariću Ataču.

Uz svoje radove navodi:
– Uskraćeni za mir, tišinu, vrijeme za sebe, često zaboravljamo da nam je upravo to potrebno. Ovo je poruka samoj sebi, u kojoj je za napredak, rast ili sazrijevanje potrebno otići u tišinu, u njoj sagledati i pogledati sebe.

Sanja Jureško rođena je u Rijeci 1990. godine. Diplomirala je 2015. na ALU u Zagrebu, izlagala je samostalno u Zagrebu, Supetru, Splitu i sada u Rijeci, te na mnogim skupnim izložbama. Osim za slikarstvo, iskazuje interes za kazalište i kostimografiju. Članica je HDLU-a i HDLU-a Rijeka. Njena izložba otvorena je do 20. travnja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown