5. "ARTERIJA" u Novigradu

Umjetnost izvan muzeja i galerija

Vedrana Habereiter

Ove godine u programu sudjeluju autori Elvis Berton, Đanino Božić, Slavica Marin, Dragana Sapanjoš i »Šikuti Machine« iz Istre te tim N!03 iz Italije i studenti iz Beograda



NOVIGRAD » Festival vizualnih umjetnosti »Arterija«, peti po redu u organizaciji novigradskog Muzeja Lapidarium, počeo je bez posebnog programa otvaranja i razmilio se po novigradskim parkovima, ulicama, trgovima i drugim lokacijama u starogradskoj jezgri gdje se do srijede svaki dan mogu razgledati izložbe, projekcije, performansi, instalacije, skulpture, videoprojekcije i druge umjetničke forme autora koji dolaze iz Istre, te Italije i Srbije. Osnovna ideja manifestacije je međunarodna razmjena umjetnika i izlaganje izvan uvriježenih prostora galerija i muzeja te interakcija s publikom. 


   Ove godine u programu sudjeluju autori Elvis Berton, Đanino Božić, Slavica Marin, Dragana Sapanjoš i »Šikuti Machine« iz Istre te tim N!03 iz Italije. Predstavit će se i profesori i studenti Fakulteta dramskih i Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda uz čiji se slojeviti multimedijalni umjetnički projekt pod nazivom »Granice tijela« (Body limits), nadovezuje i trodnevna radionica »Body Project/ Paper Dress/ Kostim Objekt« pod vodstvom višestruko nagrađivane kostimografkinje Ljiljane Petrović. 


   »Granice tijela« je – kako objašnjavaju njegovi autori – multimedijalni umjetnički projekt koji se bavi emocijama, baziran na istraživanju izazova s kojima se suočavamo i s kojima se suočavaju oni koji se oporavljaju od vidljivih i nevidljivih ozljeda uzrokovanih stresom i različitim oblicima traumatskih ozljeda. Simptomi potresa mogu biti burni i intenzivni. Dekonstrukcija kompaktne strukture na više fragmenata i razlaganje, simbolični vizualni prikazi, činjenica da ozljede narušavaju unutrašnju ravnotežu tijela i uma, kontrast i spoj suprotstavljenih svjetova, fizičkog i psihičkog, razuma i emocija, individualnog i kolektivnog, naučenog i spiritualnog, bili su osnovni motiv za kreiranje filmova i kostima instalacija. Dio eksponata ovog projekta je po pozivu Ontario Science Centra prikazan i na izložbi »Bodies of knowledge« u Idea gallery u Torontu. 




   – Kroz ovogodišnju Arteriju željeli smo pokazati proces nastanka umjetničkog djela i zato smo festival obogatili s radovima poput onoga Slavice Marin koja ovih dana od 20 do 23 sata u parku gdje su izložene njezine skulpture izrađuje svoje radove pred publikom. Bitna je i suradnja s beogradskim Sveučilištem s kojeg su studenti zajedno s profesorima osmislili zanimljiv projekt koji prate i radionice u kojima sudjeluje i publika. Radionice su već od prvog dana privukle i djecu i one starije – kazala je ravnateljica Lapidariuma Ketrin Milićević Mijošek. 


   Kroz festival žele predstaviti umjetnost, ali i poticati umjetnike na stvaranje novih djela, pa je tako nastala i instalacija »Šikuti Machinea« na krovu muzeja, dok će novigradska umjetnica Dragana Sapanjoš ovih dana izvoditi performans »Memento Mori«. Može se pogledati i vizualno-zvučna instalacija »Sedam gladnih godina« Elvisa Bertona, instalacija »Šetnje iz Tourvesa« Đanina Božića te videoprojekcija »Albertov san« talijanskog tima N!03. Arteriju će u srijedu u 21,30 sati zaključiti koncert grupe »Vatra«. 


   Podršku manifestaciji dali su Grad Novigrad, Odjel za kulturu Istarske županije, Ministarstvo kulture i novigradska Turistička zajednica.