Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Nova manifestacija

Umjetnik koji je zadužio Rijeku: Dani Voje Radoičića otvoreni studentskom izložbom

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 5. studeni 2018. u 17:41 2018-11-05T17:41:00+01:00

Intencija je da manifestacija koja će potrajati do 20. studenoga u budućnosti preraste u festival stvaralaštva djece i mladih, istaknula je dekanica APU Letricija Linardić

RIJEKA Otvaranjem izložbe fotografija studentske fotogrupe Baltazar na kampusu Sveučilišta u Rijeci danas je započela višednevna manifestacija Dani Voje Radoičića. Riječ je o prvom izdanju manifestacije koja je posvećena umjetniku koji je zadužio Rijeku i dao joj prepoznatljivost, a prema najavama dekanice Akademije primijenjene umjetnosti izv. prof. mr. art. Letricije Linardić intencija je da manifestacija u budućnosti preraste u festival stvaralaštva djece i mladih.

– Prvi Dani Voje Radoičića nastali su spontano, a predstavljaju temelj za razvoj budućeg festivala umjetničkog stvaralaštva djece i studenata, a takav bi festival Rijeci dobro došao. Manifestacija Dani Voje Radoičića trajat će do 20. studenoga, a obuhvaća nekoliko događanja.

Naime, od 2. do 10. studenoga u atriju Gradskog kazališta lutaka postavljena je izložba lutaka koje je izradio Radoičić, a do 12. studenoga na paonoima na Korzu moći će se razgledati izložba Dani Voje Radoičića, dok će u izlozima Grada Rijeke od 6. do 19. studenoga biti postavljena izložba dječjih radova na temu Radoičićevih kišobrana, a 10. studenoga u povodu zatvaranja Revije lutkarskih kazališta u Gradskom kazalištu lutaka bit će izložen svečani kazališni zastor koji je napravio Radoičić, najavila je dekanica.

Uz Akademiju organizatori višednevne manifestacije su i Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci te Studentski centar u čijim se prostorima do 12. studenoga može razgledati izložba, a navodeći kako su autori fotografija studenti okupljeni u fotogrupu Baltazar koja djeluje u okviru studentskog naselja na Kampusu, njegov voditelj Dalibor Božić, istaknuo je da dnevno samo kroz studentski restoran prođe najmanje 2.500 studenata koji će imati priliku kroz fotografije upoznati se s radom umjetnika koji je ostavio neizbrisiv trag i pečat na cijelom Primorju.

U sklopu otvorenja izložbe nastupili su učenici OŠ Vladimira Gortana, a otvarajući izložbu prorektor za znanost riječkog Sveučilišta prof. dr. Alen Ružić ustvrdio je da je Radoičić bio umjetnik koji je gradu koji teče dao novu dimenziju, ne samo vizualno, već i emocionalno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.