Izložba

Umjetničko-istraživački projekt Spaces Between (Living) Tonke Maleković u Galeriji Studentskog centra

P. N.

Tonka Maleković

Tonka Maleković



Otvorenje izložbe Spaces Between (Living) Places koja slijedi umjetničko-istraživački projekt Tonke Maleković, održat će se u četvrtak, 1. rujna u Galeriji Studentskog centra (Savska 25) s početkom u 20 sati. Izložba će biti otvorena od 2. do 10. rujna.


Umjetničko-istraživački projekt Spaces Between (Living) Places propituje fenomenologiju migrirajućih i fluidnih identiteta te kulturološke i geografske međuprostore življenja uzrokovane ekonomskim migracijama. Umjetnica Tonka Maleković vlastitim jednogodišnjim migrantskim iskustvom na relaciji Hrvatska-Njemačka, te serijom razgovora s drugim protagonistima slične biografije, ocrtava zajednički fundus iskustva ekonomske migracije; uzroke recentnih masovnih odlazaka iz vlastite zemlje, ali i procese konstruiranja osjećaja identiteta i pripadanja novome mjestu, kulturi, zajednici.


Umjetnica u suradnji s kulturnom antropologinjom Petrom Kelemen propituje metodološke forme i formate umjetničkog i znanstvenog istraživanja. Umjetnički se rad tako osniva na seriji susreta umjetnice i protagonista koji su se odvijali u šetnjama njemačkim gradovima u pokrajinama Baden-Württemberg i Bavarskoj, te metodološkoj razmjeni sa znanstvenicom sličnoga područja interesa. Uloga je umjetnice dvojaka, u transverzalnoj metodologiji ona biva subjektom i objektom istraživanja, ispitivačicom i ispitanicom. Vizualni uvid u migriranje identiteta te brisanje jasnih granica istraživačkih i životnih uloga kamerom pruža video umjetnik Matija Kralj, koji je pratio umjetnicu i znanstvenicu na terenskom radu u Stuttgartu.




„Spaces Between (Living) Places“ u Galeriji Studentskog centra predstavit će se kao trodijelna medijska instalacija: višekanalna zvučna instalacija razgovora s brojnim pojednicima, ekonomskim emigrantima s naših prostora, video projekcija razgovora s umjetnicom i čitanja Bewerbunga, službenog obrasca pri traženju zaposlenja u Njemačkoj kao alata u kreiranju novoga identiteta, te izbora isječaka umjetničine izmještene svakodnevice.


Na zatvaranju izložbe u subotu, 10. rujna u 12 sati, umjetnica Tonka Maleković, njezina suradnica kulturna antropologinja Petra Kelemen i kustosica Ana Dana Beroš razgovarat će sa zainteresiranom publikom o hibridnim umjetničko-znanstvenim formama istraživanja – paralelama, dvojbama i dosezima umjetničkog i znanstvenog rada, te genezi rada Spaces Between (Living) Places.


Istraživanje Spaces Between (Living) Places omogućeno je sredstvima projekta Actopolis, jedan je dio potpomognut i sredstvima Hrvatske zaklade za znanost – projektom „Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet“, a izložba u Galeriji SC ostvarena u partnerstvu s Kulturom promjene Studentskog centra u Zagrebu.


U zagrebačkoj skupini umjetnika, uz Tonku Maleković i njezin rad Spaces Between (Living) Places, sudjeluju Selma Banich, Nikola Bojić, Lightune.G (Bojan Gagić, Miodrag Gladović) i Saša Šimpraga. Kustosica zagrebačkoga projekta „Actopolis – Invisible Belonging“ arhitektica je Ana Dana Beroš.


U Zagrebu će u rujnu na mikro-rezidenciji boraviti Armina Pilav, umjetnica i arhitektica koja živi i radi na relaciji Venecija-Sarajevo-Delft, a koja također sudjeluje u projektu Actopolis.


Podsjetimo, Actopolis je transnacionalni umjetnički laboratorij, poziv na djelovanje i suoblikovanje grada, koji povezuje 9 kustosa i više od 40 umjetnika iz 7 gradova jugoistočne Europe, Turske i Njemačke; Atenu, Ankaru/Mardin, Beograd, Bukurešt, Oberhausen, Sarajevo i Zagreb. Sudionici projekta propituju različita urbanistička pitanja i ostvaruju intervencije u gradski prostor međusobno razmjenjujući strategije, taktike i metode rada.


Actopolis je pokrenuo njemački Goethe-Institut i umjetnička organizacija Urbane Künste Ruhr, s kustosima voditeljima Angelikom Fitz, Katjom Aßmann i Martinom Fritzom.