Izložba u Malom salonu

Umjetničke intervencije u autobusima Autotroleja

Nela Valerjev Ogurlić

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

TransportArt polazi od ideje oplemenjivanja javnog prijevoza suvremenom umjetnošću, ali na način koji nije isključivo estetski. Tako se izvedene umjetničke akcije bave odnosima privatnog i javnog, te problemima komunikacije i otuđenosti



RIJEKA » U Malom salonu otvorena je izložba TransportArt, proistekla iz istoimenog projekta u sklopu kojeg su studentice Akademije primijenjenih umjetnosti Ivona Maslak, Lucija Ukić, Nevena Živić, Elizabeta Močibob, Marga Božanić i Sanja Gergorić pod vodstvom mentora Nikolete Marković i Andreja Mirčeva izvele niz umjetničkih intervencija u javnom prijevozu, na Autotrolejevoj liniji broj 1 koja prometuje između ZTC-a i Tower centra. 


 Visok odaziv


TransportArt polazi od ideje oplemenjivanja javnog prijevoza suvremenom umjetnošću, ali na način koji nije isključivo estetski. Tako se izvedene umjetničke akcije bave odnosima privatnog i javnog, kao i problemima komunikacije i interpersonalne otuđenosti u suvremenom, tehnološkom svijetu.  


  Studentice su tijekom prosinca izvele ukupno devet akcija, a najuspješnijom se pokazala višednevna akcija »Post it« tijekom koje su ostvarile direktnu komunikaciju s putnicima putem »post-it« papirića. Na papirićima su dijelile svoje dojmove, pitanja i komentare na najrazličitije teme, a putnici su im na isti način odgovarali, i to sa sa stopostotnim odazivom, a reakcije su bile vrlo pozitivne.  

  – Zanimalo ih je tko smo i što radimo, a kad bismo im objasnili svi su komentirali kako je to super, kako smo im uljepšali dan i kako bi to stalno trebali raditi – kazala nam je Nevena Živić uoči otvorenja izložbe. 




  »Bilježenje mjesta« naziv je akcije u kojoj su studentice vozeći se dva dana u autobusu od 8 ujutro do 8 navečer odlučile zabilježiti radni dan jednog sjedala. Tako je nastao rad »Pismo« koji se sastoji od dnevničkih zabilješki i citata putnika koji su na njemu sjedili, a završava direktnim obraćanjem putniku koji ga pronađe da ga vrati na naznačenu adresu i na taj način uđe u komunikaciju s umjetnicima. 


  No, pismo koje su umjetnice ostavile na odabranom sjedalu nije želio uzeti nitko od putnika, već je završilo kod kontrolora Autotroleja, ali do danas nije vraćeno. Na jednom od zidova u Malom salonu moguće je pročitati rukom ispisan izvadak iz pisma, a dostupna je i integralna verzija. 


 Etikete i stickeri


U akciji pod nazivom »Etik(et)a« autorice su na naslone autobusnih sjedala aplicirale pločice s natpisima različitih društvenih etiketa: bijelac, plavuša, seljak, gospođa, Srbin, homoseksualac itd, ali i prezimena svih sudionika projekta. Za razliku od pisma, ove su pločice do kraja dana poskidane i odnesene iz autobusa. 


  Između ostalih, studentice su u Malom salonu prikazale i rad »Stickeri« od kojeg su morale odustati, jer nije dobio dozvolu za izvedbu u javnom prijevozu. Riječ je o naljepnicama za žene s menstruacijom i muškarce s erekcijom izazvane autobusnim vibracijama koje bi se u slučaju potrebe mogle koristiti poput naljepnica za invalide i osigurati im povlaštena sjedišta. 


  Cijeli projekt – prema riječima autorica – inspiriran je radionicom koja je svojedobno održana u Molekuli pod vodstvom Andreja Mirčeva i bavila se pitanjem je li umjetnost u javnom prijevozu moguća, a njihov je zaključak da je moguća uvijek i posvuda. 


  Izložba se može razgledati do 17. siječnja.