Utorak u PPMHP-u

UMJETNOST KAO SUDBINA Izložba slika Romola Venuccija koje vode u šetnju negdašnjom Rijekom

Kim Cuculić

Jedna od slika koje će Riječani moći razgledati na izložbi / Foto Silvano Ježina

Jedna od slika koje će Riječani moći razgledati na izložbi / Foto Silvano Ježina

Sada će prvi put biti predstavljeno svih 80 Venuccijevih djela iz fundusa PPMHP-a



RIJEKA Izložba »Umjetnost kao sudbina« Romola Venuccija bit će otvorena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u utorak u 19 sati. Kako je istaknula ravnateljica Muzeja Nikolina Radić Štivić, sada će prvi put biti prezentirano svih 80 Venuccijevih djela iz fundusa PPMHP-a.  Autorica izložbe Margita Cvijetinović kazala je da se ovime Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja pridružuje inicijativi da se osmisli prostor u kojemu će biti izložena sva Venuccijeva djela, a Rijeka – Europska prijestolnica kulture pravi je trenutak da se to i ostvari.


Najveći i najplodniji


– Gradu Rijeci je za program »Luka različitosti«, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost, dodijeljena prestižna titula Europske prijestolnice kulture 2020. Nadamo se da će u tu luku konačno »uploviti« i prostor u kojem bi se jedinstveno predstavila bogata ostavština jednog od najvećih, a sigurno najplodnijeg riječkog slikara Romola Venuccija. Izložbom u našem Muzeju ukazujemo na samo mali dio tog bogatstva. Iako je Romolo Venucci svoja najmarkantnija umjetnička ostvarenja ostvario u međuratnom razdoblju (1929. – 1939.) kroz futuristički (kubistički) konstruktivizam, Riječanima je najbliži po prikazima voljene Rijeke.





Minuciozno bilježeći svaki kamen, svaku voltu, na svojim je slikama »konzervirao« sjećanje na grad kojeg više nema. Njegove su slike virtualni muzej nestalog grada čijim ulicama hodaju neki novi ljudi. Naša je obveza sačuvati taj grad za naraštaje koji dolaze i učiniti dostupnom neizmjernu likovnu, povijesnu i emotivnu ostavštinu Romola Venuccija onima kojima je i namijenjena – njegovim sugrađanima. Venuccijeve slike tako će nas povesti na šetnju nekadašnjim riječkim ulicama, koji su zahvaljujući ovim umjetničkim djelima sačuvane za sva vremena – osvrnula se Cvijetinović.


Aneksija Rijeke Italiji


U izložbenom prostoru u prizemlju Muzeja izložena su ulja na platnu, akvareli, crteži i pasteli, koji kroz tematske cjeline »Stari grad«, »Brodovi u luci« i »Platane« dokumentiraju i ilustriraju nekadašnji izgled Rijeke. U zbirci se nalaze i dvije skulpture – »Forza della volontà« i »Maska«, te jedna od rijetko sačuvanih skica za fresku – akvarel »Aneksija Rijeke Italiji«. Izložene su i stare razglednice, novinski članci, medalje te knjige o Venucciju.


Margita Cvijetinović podsjeća da je sustavno prikupljanje Venuccijevih djela započelo nakon njegove samostalne izložbe »Riječki Stari grad u očima slikara«, organizirane upravo u Pomorskom i povijesnom muzeju 1971. godine, kad je autor donirao Muzeju svoja tri rada. Fundus se sljedećih godina povećavao otkupom, a najveći dio djela dospio je u zbirku donacijom Venuccijeve udovice Margarete 1981. godine. Osim u PPMHP-u, djela Romola Venuccija nalaze se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, u Muzeju grada Rijeke te u mnogobrojnim privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.


Foto natječaj


Budući da se pojedini motivi Venuccijevih djela iz današnje vizure teško mogu locirati, u sklopu izložbe pokrenut će se natječaj na koji se pozivaju svi oni koji u literarnoj i fotografskoj formi uspiju prepoznati i izraziti motive Rijeke s Venuccijevih slika. Radovi će biti odabrani i predstavljeni u okviru izložbe, a nagrada je besplatni godišnji ulaz u Muzej. 


Romolo Venucci (Wnoucsek) rođen je u Rijeci 1903. godine, gdje je i preminuo 1976. Bio je slikar, kipar, ilustrator, restaurator, teoretičar i likovni pedagog iz redova talijanske nacionalne manjine, te se smatra jednim od najvažnijih riječkih slikara 20. stoljeća. Njegov je slikarski opus moguće sustavno pratiti kroz razdoblja postimpresionizma, ekspresionizma, kubizma, arhitektonskog impresionizma, geometrijske apstrakcije i figurativnog slikarstva. Važan doprinos istraživanju njegova umjetničkog opusa dale su riječke povjesničarke umjetnosti Erna Toncinich i Daina Glavočić. U ime Primorsko-goranske županije na konferenciji za novinare obratila se Irena Grdinić. Izložba se može razgledati do 14. rujna.