Forma kruga

U riječkome MMSU otvorena izložba »Sedmo nebo«

Nela Valerjev Ogurlić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



Na  otvorenju izložbe »Sedmo nebo« u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti posjetitelji su imali ekskluzivnu priliku vidjeti nastup više od dvadeset derviša reda Rufaije predvođenih šejhom Hajrula Osmani Dushijem koji su pred publikom izveli svoju molitvu .


Derviši sebe smatraju dijelom svemira, što pokazuju kružnim i spiralnim gibanjem tijela u molitvi koja se zbiva u formi kruga i simbolizira svemirska gibanja.


Izložba »Sedmo nebo« u potpunosti je posvećena formi kruga, odnosno spirale koja je iz kruga izvedena, te različitim filozofsko znanstvenim, ali i mistično religioznim sistemima, učenjima i znanjima koji o toj formi govore ili iz nje izvode svoje postulate.




Motiv krug i spirale osnovni su motivi svih izloženih radova iz muzejskih zbirki u mediju slikarstva, crteža, skulpture, fotografije i video umjetnost, a dio izložbene priče je i znanost o kružnim kretanjima nebeskih tijela, kao i vjerski obred derviša te pripadajuća filozofija sufija.


Molitvom i rotacijom tijela derviši postižu duhovna stanja odsutnosti ili blaženstva, a svojim glavnom zadaćom u današnjem vremenu netrpeljivosti smatraju borbu protiv podjele među ljudima. Najveća svetost i teškoća i današnjice i sutrašnjice za njih je – ostati dobar čovjek.


Na izložbi je predstavljena je tridesetak radova 28 autora nastalih u razdoblju od sredine 20. stoljeća do današnjih dana, a prati je edukativni program s radionicama i filmskim projekcijama u Planetariju Astronomskog centra Rijeka.