Riječka povijest

U Rimu otvorenje izložbe “Stoljeće arheoloških istraživanja u Rijeci”

Kim Cuculić

Cilj je izložbe skrenuti pozornost međunarodne javnosti na najranija povijesna razdoblja Rijeke



RIM – Izložba “Stoljeće arheoloških istraživanja u Rijeci” bit će otvorena sutra u Rimu, u prostoru Galleria dell’ Ecole francaise na Piazzi Navoni. Kako podsjeća dr. sc. Marina Vicelja-Matijašić, izložba je rezultat rada na projektima “Srednjovjekovna spomenička baština Kvarnera” i “Migracije, identiteti i kontekst srednjovjekovne umjetnosti Kvarnera” Katedre za umjetnost starog i srednjeg vijeka Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci i suradnika iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Konzervatorskog odjela u Rijeci, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Sveučilišne knjižnice Rijeka, Societa di Studi Fiumani u Rimu i Grada Rijeke.


– Zahvaljujući materijalu koji su nam ustupili, odabranim povijesnim i suvremenim fotografijama, nacrtima i 3D rekonstrukcijama izložbom se predstavljaju najznačajnije faze povijesti arheoloških istraživanja riječke gradske jezgre i izvangradskog područja te bogato arheološko nasljeđe otkriveno u razdoblju između 1914. i 2014. godine. Spoznaje o arheološkoj baštini rezultat su praćenja infrastrukturnih i građevinskih radova u gradu, koji se intenziviraju od početka 20. stoljeća – ističe Vicelja-Matijašić.


Cilj je izložbe skrenuti pozornost međunarodne stručne i šire javnosti na najranija povijesna razdoblja Rijeke. S obzirom na to da se izložba otvara u Rimu, a kasnije će se preseliti u Trst i Milano, istaknut je i doprinos talijanskih istraživača i konzervatora – Riccardo Gigante, Guido Depoli, Ferdinando Forlati, Pietro Sticotti, Mario Mirabella Roberti i Giovanni Brusin. Na otvorenju izložbe predavanje će održati Palma Karković Takalić. Na izložbi će se najaviti Rijeka EPK, a sufinancirana je sredstvima Sveučilišta u Rijeci i Grada Rijeke.