Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 18° 22° 2
26. travnja 2018.
Kulturna manifestacija

U Rijeci i Zagrebu danas navečer četvrto izdanje "Relija po galerijama"

Ilustracija NL / Galerija Kortil
Ilustracija NL / Galerija Kortil
Autor:
Objavljeno: 25. svibanj 2017. u 8:18 2017-05-25T08:18:20+02:00

Četvrto izdanje »Relija po galerijama«, kulturne manifestacije koja okuplja i mapira galerije kako bi umjetnicima i umjetničkim prostorima pružila veću vidljivost, održat će se u četvrtak, 25. svibnja u tridesetak zagrebačkih i riječkih galerija.

Programom, koji traje od 17 do 22 sata, nastoji se skrenuti pozornost javnosti na brojne gradske galerije i zanimljive izložbe koje se u njima održavaju.

Za one koji u tom vremenskom razdoblju obiđu najviše galerija pripremljena je i nagrada – Povelja za poseban doprinos u kulturi, koju će dobiti posjetitelji koji uspiju obići sve galerije koje sudjeluju u projektu.

U svakoj od galerija sakupljaju se naljepnice i posjet se obilježava na mapi s kojom se, kada je popunjena preuzimaju Povelje na završnim lokacijama – u Zagrebu je to novootvorena galerija Garaža Kamba u dvorištu Ilice 37, a u Rijeci Galerija Studentskog kulturnog centra u Kružnoj 8.

Zagrepčani će moći obići sedamnaest galerija – u Street art Studiju Lapo Lapo razgledat će stalni postav street art umjetnika iz Hrvatske i regije, u Galeriji 3.14 uz postav se priprema i program iznenađenja, kao i u Kući arhtekture Oris.

Galerija Kranjčar donosi izložbu iz ciklusa »Mentalni sklop 02/07 mentor – sljedbenik« strip autora Danijela Žeželja i mladog slikara Sebastijan Dračića, a Galerija Contra izložbu proslavljenog suvremenog umjetnika Brace Dimitrijevića.

U Galeriji VN Marko Marković na izložbi »Anti tijelo« podsjeća na svoje dosadašnje performanse, u Galeriji Šira održava se izložba »U svijetu umjetnosti-komunikacija i razmjena ideja Cash& Carry-Dan otvorenih vrata umjetnosti«, dok Galerija Mala predstavlja svoj postav radova hrvatskih suvremenih umjetnika.

Galerija Beck izlaže akvizicije iz ove godine, Galerija Laval Nugent predstavlja izložbu »Introspekcija« Sonje Pavlina, a Galerija Pikto nove modne kolekcije (LP design, DI Dizajn, Buqele).

U Reliju sudjeluju i Galerija Matice Hrvatske, koja će tom prigodom zatvoriti izložbu pejzaža trojice mladih umjetnika, Andreja Tomića, Johna Miličića i Luke Kuševića te Galerija SC s izložbom »Spekulativno« splitskog konceptualnog umjetnika Gorkog Žuvele.

Galerija ULUPUH otvara izložbu »Paradigma kostima/Figure u teatru objekta« i priprema radionicu »Junk Puppet«, a Galerija Greta donosi izložbu »Fotografije« Stjepe Kaleba.

Dom hrvatskih likovnih umjetnika ima program u tri galerije, Bačvi, Prsten i PM, gdje su postavljene izložbe »Vreće bez dna 2« Božice Dee Matasić, »Rule of three« Maje Vržina i »Ne-obične stvarnosti« Maše Bajc.

Na završnoj lokaciji, u Galeriji Garaža Kamba moći će se razgledati izložba »Siti kapa rano sata soja« Tomislava Hršaka.

Riječki »Reli« održat će se u devet galerija, među kojima će Mali salon imati vodstvo po izložbi »Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima«, Galerija Filodrammatica izložbu »Zabranjeno fotografiranje« mlade riječke vizualne umjetnice Dorotee Škrabo, a Galerija Kortil izložbu »Crvena Rijeka«

U manifestaciji sudjeluje i Erste Club galerija, Galerija Juraj Klović HDLU Rijeka s konceptualnim projektom »Dijalog na kvadrat«, Galerija Principij s izložbom fotografija franjevca Stanka Dujmovića te Galerija RiArt, u čijem su stalnom postavu izložene umjetnine desetak akademskih slikara i keramičara te nekolicine neafirmiranih umjetnika.

Atelje akademske slikarice Gee Golović bit će otvoren za javnost i razgledavanje njenih novih, ali i ranijih radova.

Klub mladih Rijeka donosi izložbu »Korina u klubu« Korine Đurkin, a Galerija SKC, finalna riječka lokacija relija smještena u Palachu, izložbu »Magični kvadrati« interaktivnih instalacija, objekata i eksperimentalnog filma Dalibora Jurasa i Lea Friščića.

Ulaz u galerije je besplatan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka