Domaće ljekarije

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti uskoro izložba posvećena ljekovitom bilju

Kim Cuculić

Foto MMSU

Foto MMSU



RIJEKA S prvim danom proljeća, 21. ožujka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Malom salonu otvara izložbu »Domaće ljekarije« posvećenu ljekovitom bilju. Izložba bilje predstavlja kao predmet običaja i vjerovanja, kao estetsko nadahnuće i model spoznaje. Kombinirajući umjetničke radove iz MMSU-ova fundusa, radove pozvanih autora te kulturno-povijesni i etnografski materijal, kustosica izložbe Ksenija Orelj omogućuje susret s mitskim biljkama poput mandragore, s biljnim vjenčićima koji štite od bolesti i zla, ili s biljnim artefaktima koji se gotovo nadmeću s prirodnim tvorbama. Izloženi radovi pritom biljni svijet ne oponašaju, već stvaraju nove vizualne i imaginacijske sklopove.


Magija i pučka medicina 


Krećući se između područja magije i pučke medicine, alternativnih i neslužbenih načina korištenja biljaka te njihova eksperimentalnog tretmana u suvremenoj umjetnosti, izložba polazi od toga da su ljudi oduvijek nastojali proniknuti u nedostupno i spoznati stvarnost s »ove« i »one« strane razumskog, služeći se i maštarijama, praznovjerjem, prividima. Moderno doba znanstvenih otkrića dobrim je dijelom odagnalo neobjašnjivo, no krhkost i promjenjivost organske tvari i dalje izaziva svojom zagonetnošću.


Navodeći imaginaciju gledatelja onkraj konvencionalnih shema, izložba za svoje glavno određenje uzima upravo razmeđe između istinitog i fiktivnog, ono zagonetno. Tako je i postav oblikovan tako da više skriva nego što otkriva, potičući posjetitelja da izloške pretražuje sam. Za »Domaće ljekarije« trebat će stoga »pokopati« po pretincima, policama ili ladicama nalik kabinetima čuda, po ormarićima koji »pospremaju« rasuta uvjerenja i zaboravljene prakse koje su se stoljećima oblikovale u dosluhu s prirodnim ritmovima.


Dio Zelenog vala




Na izložbi će biti izloženi radovi Tomislava Čeranića, Silvije Đolonge, Mirne Kutleše, Slave Raškaj, Melite Sorole Staničić, Stjepana Stolnika, Jasne Šikanje, Ele Štefanac, Lazara Vujaklije i Kamila Vujčića. Bit će izložena i građa iz Etnografskog muzeja Zagreb, Hrvatskog muzeja medicine i farmacije Zagreb te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Izložba je dio programa Zeleni val Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a otvorena je do 21. travnja.


Donesite svoje recepte


U sklopu izložbe MMSU poziva posjetitelje da podijele svoje recepte za »domaće ljekarije«. U pozivu piše: »Želimo predstaviti i vašu priču! Čuvate li možda biljne recepte protiv raznih boljki? Predlažemo da ih donesete u MMSU radnim danom od 8 do 16 sati, ili od 21. ožujka u sâm Mali salon. Recepte ćemo izložiti, a moći ćete ih i razmijeniti s drugima.«