Mladi i baština

U „Meraji“ u Vinkovcima otvorena izložba fotografija „Didi s Kamešnice“

Hina



U Galeriji fotografije „Meraja“ u Vinkovcima u četvrtak navečer otvorena je izložba „Didi s Kamešnice“ na kojoj su predstavljene fotografije tridesetak mladih fotografa, sudionika fotoradionica za mlade Hrvatskoga fotosaveza, održanih 2014. i 2016. godine u sklopu projekta „Mladi i baština“.


 Govoreći o projektu „Mladi i baština“ tajnik Hrvatskoga fotosaveza Predrag Bosnar istaknuo je kako je riječ o višegodišnjem projektu kojim se istražuje kulturna baština - pokladni običaji kao dio nematerijalne kulturne baštine, a do sada su mladi fotoaparatima snimili pokladne običaje otoka Lastova, pokladne običaje češke nacionalne manjine u Končanici, selu u blizini Daruvara, i pokladne običaje Međimurja.


  Voditeljica programa za mlade Hrvatskoga fotosaveza Zlata Medak istaknula je da su fotografijama “zaustavljeni trenutci pokladnih ophoda mačkara potkamešničkih sela u Dalmatinskoj zagori, oko gradova Sinja i Trilja te općine Otoka, napose običaji sela Grilja, sačuvani još od turskih vremena, u sklopu kojih pokladna povorka, poredana po strogim pravilima zasnovanim na tradiciji, obilazi sela i zaselke na 32 kilometra potkamešničkog područja”.




 Kao kuriozitet, istaknula je da u pokladnoj povorci sudjeluju isključivo muškarci, a u fotoradionici su sudjelovale uglavnom mlade djevojke iz sela Gljeva te iz Bjelovara, Zagreba, Splita, Vinkovaca, Hvara i Brača.


 Izložbu je u Galeriji fotografije „Meraja“ u Vinkovcima otvorio pročelnik za društvene djelatnosti Ivan Gale, a priredio ju je Hrvatski fotosavez uz potporu Fotokluba iz Vinkovaca.