Izložba

U MMSU-u Rijeka izložba eksperimentalnih radova Antuna Motike i suvremenika

Nela Valerjev Ogurlić



RIJEKA»Projekcije – Antun Motika i nasljeđe eksperimenta« naslov je izložbe koja će 7. travnja u 20 sati biti otvorena u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Na izložbi će biti predstavljeni ekspermentalni radovi Antuna Motike kojima kustosice Branka Benčić i Sabina Salamon pridružuju ostvarenja još devetero autora: Stana Brakhagea, Zlatka Hajdlera, Aleksandra Srneca, Juliane Borinski, Ane Hušman i Ivana Marušića Klifa, Gorana Petercola, Davora Sanvincentija i Silva Šarića.


– Izložbom okupljamo manje poznat i neistražen opus eksperimenata Antuna Motike te radove njegovih suvremenika iz domaće i međunarodne scene, povezujući ga s eksperimentom u pokretnim slikama i onima koji ukazuju na inovacijski i anticipatorski potencijal njegovih luminoeksperimenata u kontekstu suvremene produkcije.


Motikini eksperimenti nastajali su u kontinuitetu od početka četrdesetih do sredine osamdesetih godina i u tom su razdoblju bili javno pokazani samo jedanput, u zagrebačkoj galeriji Centar 1968. pod nazivom »Svjetlosni odrazi«. Prvo predstavljanje toga dijela Motikina opusa u Rijeci logičan je nastavak njegove zakašnjele, ali sada već izvjesne revalorizacije budući da se od kraja prvog desetljeća dvijetisućitih taj dio opusa počeo uvažavati i smatrati jednakovrijednim njegovom slikarstvu, ako ne i inovativnijim u promišljanju vizualnog jezika – ističu autorice izložbe.




Da bi potkrijepile takvo stajalište, izložbu su koncipirale kao skupnu, objedinjujući analogne i digitalne tehnike rada u vidu zvučnih ambijenata, svjetlosnih instalacija, fotografije i filma. Na izložbi će biti izložena dva luminokinetička objekta koje je Filip Beusan rekonstruirao prema skicama AntunaMotike, a na otvorenju će jednokratno biti prikazan kratki eksperimentalni film »Mothlight« (1963) američkog avangardnog filmaša Stana Brakhagea. Dr. Jerica Ziherl održat će 13. travnja predavanje o radu Antuna Motike.